article
1.3792883
Koningin Beatrix heeft dinsdagmorgen na 33 jaar afstand van de troon gedaan. Willem-Alexander is nu koning. De nieuwe koning is ingehuldigd in De Nieuwe Kerk. Hoe verliep de dag? Lees het in dit liveblog.
Liveblog Inhuldiging koning Willem-Alexander gesloten
Koningin Beatrix heeft dinsdagmorgen na 33 jaar afstand van de troon gedaan. Willem-Alexander is nu koning. De nieuwe koning is ingehuldigd in De Nieuwe Kerk. Hoe verliep de dag? Lees het in dit liveblog.
http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/liveblog-inhuldiging-koning-willem-alexander-gesloten-1.3792883
2013-04-30T04:57:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3794956.1368783414!image/image-3794956.jpg
koning Willem-Alexander,troonswisseling
Binnenland
Home / Algemeen / Binnenland / Liveblog Inhuldiging koning Willem-Alexander gesloten

Liveblog Inhuldiging koning Willem-Alexander gesloten

Foto's
13
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lopen naar de Nieuwe Kerk voor de inhuldiging.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zingen het volkslied.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Prinses Beatrix en de prinsesjes arriveren in de nieuwe kerk
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Prinses Beatrix kreeg een kus van haar zoon op het balkon.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en koningin Maxima
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Beatrix tekent de akte van abdicatie.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Koningin Beatrix heeft dinsdagmorgen na 33 jaar afstand van de troon gedaan. Willem-Alexander is nu koning. De nieuwe koning is ingehuldigd in De Nieuwe Kerk. Hoe verliep de dag? Lees het in dit liveblog.

  Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn na de troonswisseling op het paleisbalkon verschenen. Koning en prinses hielden beiden een korte toespraak.

  De nieuwe koning heeft in in De Nieuwe Kerk tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de eed afgelegd op de Grondwet en het Statuut en is vervolgens ingehuldigd.

  Het volledige programma van de dag is te vinden op de website van het Koninklijk Huis.
   
  Liveblog gesloten
  23.00 > Dit liveblog is gesloten. Uiteraard is het nieuws rond de inhuldiging nog te volgen elders op deze website.
   
  Ruim 700.000 mensen bezoekers
  22.30 > Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn dinsdag in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente Amsterdam dinsdagavond rond half elf. De helft van de mensen die dinsdag met de trein Koninginnedag zijn gaan vieren in Amsterdam en Eindhoven is thuis of op de terugweg. Ongeveer 112.000 mensen hebben Amsterdam verlaten, aldus de NS.
   
  Obama feliciteert nieuwe koning
  22.03 > De Amerikaanse president Barack Obama en de first lady Michelle hebben koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn inhuldiging. 
   
  Amsterdam loopt leeg
  21.57
  Minder aanhoudingen
  21.46
  IJ weer schoongeveegd
  21.38 > Het scheepvaartverkeer wil er weer door.

  Drukte op Centraal
  21.35 > Op Amsterdam Centraal is het druk met feestvierders die naar huis willen. Voor de kaartautomaten staan lange rijen en passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.Het lijkt soms alsof mensen niet meer in de treinen passen, maar dat beeld klopt niet, meldt een NS-woordvoerster. ,,Passagiers hebben af en toe de neiging allemaal bij de perrontrappen te blijven staan, waarna ze door dezelfde treindeuren naar binnen gaan en de trein vol lijkt. Als ze even doorlopen, is in een ander treindeel nog genoeg plek."

  F-16's brengen groet
  21.20 > Tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben na de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

  F-16's brengen eerbetoon

   
  Op het podium
  21.05 > Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagavond ‘spontaan’ van boord gestapt tijdens de koningsvaart. Dat deden zij bij het podium waar de Nederlandse dj Armin van Buuren optrad met het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat ‘uitstapje’ was niet in de draaiboeken opgenomen. Op het podium schudden Willem-Alexander en Máxima onder meer de hand van de dj. Ook de prinsesjes gingen mee.

  Koninklijk gezin op podium met Armin van Buuren

   

   

   

  Aangekomen op Java-eiland
  20.55 > Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters zijn aan wal gegaan op het Java-eiland voor het afsluitende feest. DJ Armin van Buuren treedt daar op met het Concertgebouworkest.
   
  Saluutschoten
  20:07 > Vanaf een marineschip op het IJ zijn 3 saluutschoten afgevuurd voor de nieuwe koning.
   
  Trossen los voor koningsvaart
  19.45 > Na het luisteren van het koningslied, is koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het filminstituut Eye aan boord gestapt van de MS Havenbeheer voor de koningsvaart. Ook de drie prinsesjes varen mee over het Amsterdamse IJ. De vaartocht eindigt om 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het nieuwe koningspaar een diner te wachten staat.

  Koningslied luidkeels meegezongen
  19.45 > Ondanks alle kritiek is het Koningslied massaal meegezongen. In Ahoy in Rotterdam zong het publiek eerst Lang Zullen Ze Leven gevolgd door het Koningslied. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsjes stonden geamuseerd toe te kijken voor de ingang van het Eye in Amsterdam.

  Koningspaar gearrriveerd
  19.35 > Het koningspaar is aangekomen bij EYE en luistert naar het koningslied. Daarna zal de koningsvaart op het IJ beginnen.

  Koningspaar onderweg naar IJ
  19.24 > Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn onderweg naar het IJ voor de koningsvaart. Om 19.45 uur, na het koningslied, gaan de trossen los.

  Museumplein gezellig druk
  19.07 > Het Museumplein is aan het begin van de avond behoorlijk druk, maar mensen die het Koningsbal willen zien kunnen nog wel terecht. Aan het eind van de middag liet de politie weten dat het Amsterdamse plein vol was en bezoekers beter ergens anders heen konden gaan. De gemeente meldt dinsdagavond dat er weer mensen bij kunnen.
   
  Java-eiland stroomt vol, Museumplein schoongeveegd

  18.24 > Publiek voor Armin van Buuren komt aan

  Eerste feestvierders naar huis
  18.18 > De eerste feestvierders zijn dinsdag aan het eind van de middag weer vanuit Amsterdam met de trein naar huis gegaan. De NS meldde dat er om 17.00 uur 27.000 mensen waren vertrokken. Tot dat moment vervoerde de NS 217.000 mensen naar de hoofdstad, waarvan 159.000 naar het Centraal Station. De situatie in Amsterdam is vergelijkbaar met vorig jaar, terwijl de NS had gerekend op meer reizigers.
  Koningsvaart

  18.13 > Het koningspaar gaat varen:

  Koningslied
  17.38 > Alain Clark, Anita Meijer, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Bollebof, Henk Poort en nog veel meer Nederlandse artiesten zijn in de Rotterdamse Ahoy begonnen aan het meezingspektakel Samen voor Oranje. Om half acht wordt er rechtstreeks verbinding gelegd tussen de concertzaal in Rotterdam en de nieuwe koning en koningin in Amsterdam om het Koningslied voor te dragen. In totaal 33 artiesten doen hieraan mee.
   
  Museumplein vol
  17.37 > De gemeente Amsterdam raadt af om nog naar het Museumplein te komen. Het is er vol.

  Lage opkomst republikeins protest
  17.37 > De protestmanifestatie van het Republikeins Genootschap, actiegroep Het is 2013 en Pro Republica op het Waterlooplein is dinsdag aan het eind van de middag doodgebloed. Er zijn nooit meer dan 100 mensen tegelijk op het plein geweest. De organisatie twijfelt over het laten doorgaan van het avondprogramma.

  Twitterkaarten
  17.10 > Onlinemonitoring bureau OBI4wan maakte kaartjes waarop te zien is waar mensen zich bevinden (door middel van gecodes en locatiebepalingen in twitterberichtjes)

   
  Tussen 7 en 12 zie je voornamelijk reisbewegingen naar Amsterdam (blauwe pijlen)
   

   

  Op het moment van de abdicatie concentreren de twitteraars zich vooral rond de Dam.

   

   

   

   

  Koningsbal

   

   

  16.51 > Het Koningsbal op het Museumplein is uitverkocht maar er is nog plek.

   

   

  Receptie
  16.38 > Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam een receptie ter gelegenheid van de troonswisseling. Er zijn zo'n duizend gasten in het paleis. 

  Beelden van koningspaar en de prinsesjes
  16.30 > Beelden van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes die hand in hand de Nieuwe Kerk verlaten.

  Steekpartij voor Centraal Station
  16.27 > Op het stationsplein bij Amsterdam Centraal heeft een steekpartij plaatsgevonden. Volgens de NOS is een persoon per ambulance afgevoerd.

  Monddood gemaakt
  16.00 > Republikeins activiste Joanna baalt dat ze door de politie van de Dam is weggevoerd voordat ze haar protestgeluid kon laten horen. "Ik kon niets doen, ik ben gewoon monddood gemaakt. Mijn protest is ontzettend gewelddadig onderdrukt."

  Beelden van de eed
  15.59 > Beeld van Koning Willem-Alexander die de eed af legt
   
   

  Jurkjes prinsesjes op internet te koop

  15.43 > De gele jurkjes die Amalia, Alexia en Ariana dinsdagochtend droegen, zijn van het merk Pili Carrera. Ouders die het jurkje voor hun dochter willen kopen, kunnen dat in verschillende webshops doen die het merk aanbieden.

  Druivensuiker
  15.40 > De erewacht krijgt druivensuiker om overeind te blijven.

  Erewacht krijgt druivensuiker

   

  De schepen liggen klaar
  15.38 > De koning en koningin maken vanavond een vaartocht over het IJ.

  RVD moet ook wennen
  15.19 > Verslaggever Peter Winterman merkt dat ook de Rijksvoorlichtingsdienst nog even moet wennen:
  Receptie
  15.16 > De Verenigde Vergadering is gesloten. Gasten lopen van de Nieuwe Kerk naar het paleis voor de receptie.
   
  Jan Taminiau: nederig
  15.05 Máxima draagt een jukr van Jan Taminiau
  Koningspaar loopt kerk uit
  14.56 > Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verlaten de Nieuwe Kerk. De klokken luiden, het publiek juicht. De prinsesjes zwaaien.  Koningspaar en gevolg gaan het paleis weer binnen.

  Wordcloud van toespraak
  14.45 Welke woorden kwamen vaak voor in de toespraak van Willem-Alexander.

   

   

   
   
   
  Ceremonie ten einde, muziek begint
  14.46 > De inhuldiging is voltooid. Er volgt driewerf Hoera. De heraut vertelt de mensen buiten dat er een nieuwe koning is: Leve de koning. Binnen begint het Nieuwamsterdams Kinderkoor. Ze zingen later als ik groot ben van Herman van Veen. Amalia gaapt een keer.
   
  Rustig op CS
  14.34 > Verslaggever Peter Winterman ziet dat het nog rustig is op het Centraal Station in Amsterdam:
  Volksvertegenwoordigers
  14.29 >  Fred de Graaf spreekt als voorzitter van de Vergadering  een plechtige verklaring uit die de Kamerleden ondersteunen met een eed of belofte. Van de aanwezige parlementsleden hebben 14 vooraf aangegeven dat niet te zullen doen. De Kamerleden zeggen: Zo waarlijk helpe mij God almachtig of Dat beloof ik.
  De eed
  14.20 > De koning legt de eed af. Applaus van het publiek buiten op de Dam.
  Koningsschap
  14.14 > Koning Willem-Alexander: Het koningsschap is niet statisch. De koning bekleedt zijn ambt in dienste van het land. Hij zegt: ik treed aan op een moment dat velen in het koninkrijk zich kwetsbaar en onzeker voelen. En: Als koning wil ik mensen aanmoedigen actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. En: Met trots zal ik het koninkrijk vertegenwoordigen. En: Máxima is Nederlander onder de Nederlanders.
  Applaus van de aanwezigen
  14.13 > De aanwezigen klappen hard, Prinses Beatrix is zichtbaar geëmotioneerd.
   
  Koning Willem-Alexander begint toespraak
  14.09 > De koning spreekt over vertrouwen tussen burgers en overheid. En over vertrouwen van de overheid in de burgers. Hij spreekt prinses beatrix toe: op u werd nooit tevergeefs een beroep gedaan. U hield een stabiele zuivere en koers aan. Ook zegt hij: Uw wijsheid en uw warmte draag ik met me mee. Hij bedankt zijn moeder voor de vele mooie jaren.
   
  Politie: ga naar Museumplein
  14.05 > De dam is vol, waarschuwt de politie:
  Wilhelmus
  14.06 > De tonen van het orgel klinkt, het Wilhelmus wordt gezongen. Ook de prinsesjes zingen mee.
   
  Koningspaar loopt naar voren
  14.04 > Heraut kondigt de koning aan met een ferm De koning!
   
  Koning en koningin
  13.57 >Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen uit het paleis en lopen naar de Nieuwe Kerk. Gejuich van mensen op de Dam. Willem-Alexander draagt de koningsmantel. Máxima draagt een jurk van Jan Taminiau. In het cortège worden voor het eerst het vaandel van de Nationale Politie en het Statuut voor het Koninkrijk meegedragen, naast de Grondwet, de vaandels van de 4 krijgsmachtonderdelen en onder meer het rijkszwaard.
   
  Beatrix tussen de prinsesjes
  13.52 > De prinsesjes nemen plaats voor in de kerk, net als de rest van de familie. Prinses Beatrix zit tussen kroonprinses Amalia en de andere twee dochters van Willem-Alexander en Máxima. De kleinste prinsesjes hebben een voetenbankje.
   
  In het blauw
  13.47 > De drie prinsesjes zijn gekleed in koninklijk blauw. Ze komen uit het Koninklijk Paleis op de Dam. Prinses Beatrix loopt in arm met prinses Mabel.
  In de Nieuwe kerk
  13.46 > Tweede Kamerlid Betty de Boer wacht:
  Prinsen en prinsessen komen aan.
  13.37 > De Nieuwe kerk loopt vol met hoge gasten. Zo zijn prins Charles en Camilla uit Groot-Brittannië gearriveerd, net als prins Hakon en Mette-Marit van Noorwegen, prinses Victoria en daniël van Zweden, Prins Filip en Mathilde van België aangekomen. Net als kroonprins Naruhito en prinses Masako uit Japan, die niet vaak in het openbaarheid verschijnt. De enige voerst die komt is koning Albert van Monaco.
   
  Feest op het Museumplein
  13.26 > Zingen en dansen op het Museumplein. Filmpje van verslaggeefster Freke Remmers.
   
  Alexander Pechtold kiekt binnenkomst
  12.24 > Alexander Pechtold van D66 zet de binnenkomende Kamerleden op de plaat. Met een half uur te gaan voor de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, zijn de meeste gasten aangekomen. Onder anderen de 500 'burgers', die door de provincies zijn voorgedragen, hebben hun plek in de kerk ingenomen.
  Kamerleden komen aan bij Nieuwe Kerk
  13.13 >  De leden van de Eerste- en Tweede Kamer zijn aangekomen in De Nieuwe Kerk. Daar begint om half twee de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. In de vergadering legt koning Willem-Alexander de eed af en wordt hij ingehuldigd door de Kamerleden en vertegenwoordigers van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. (ANP)
  Nog rustig voor ME
  13.07 > Verslaggeefster Freke Remmers ziet dat de ME tijd heeft voor andere dingen:
  Politie bij man met bord
  12.36 > Politie bij man die bord bij zich heeft met tekst: 1980 was veel leuker:
   
  Zingen op de vrijmarkt in Amsterdam
  12.26 > Verslaggeefster Freke Remmers filmde twee meisjes die erg hun best doen:
   
   
  Heimwee naar vroeger
  12.15 > De vorige troonswisseling was beter?
  Twee arrestaties
  11.52 > Twee aanhoudingen. Politie zegt dat het een inschattingsfout was. Aanhoudingen hadden niet moeten gebeuren.
  Tijd voor de lunch
  11.42 > Tijd om wat te eten voor het volgende onderdeel van het programma begint, twittert verslaggeefster Annemieke van Dongen.
  Rutte: bijzonder moment
  11.30 > Minister-president Mark Rutte vond het ondertekenen van de Akte van Abdicatie door koningin Beatrix het meest 'bijzondere moment' van de plechtigheid dinsdagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Hij vond het ook ,,een heel persoonlijk moment tussen moeder en zoon''. (ANP)
   
  Vervolg officieel programma
  11.03 > Om 14.00 uur begint de beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 
   
  Verwarring over arrestaties
  11.01 > Verslaggever Hans Goossen zag zelf dat activiste Joanna wel degelijk mee moest:
  Politie: 1 man aangehouden
  10.50 > Politie Amsterdam spreekt berichten over twee aanhoudingen tegen.
  Staatsiefoto's
  10.47 > De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dinsdagmorgen staatsiefoto's beschikbaar gesteld van het nieuwe koningspaar. Die foto's kunnen worden gebruikt in overheidsgebouwen als vervanging van de portretten van koningin Beatrix. De foto's zijn eerder in april gemaakt door de fotograaf Koos Breukel.

   

   

   
   
   
  Oranje boven
  10.36 > Het toegestoomde publiek zingt: oranje boven, leve de koningin. De familie gaat naar binnen, het balkon is leeg.
   
  Wilhelmus
  10.32 > Het Wilhelmus wordt gespeeld. De familie zingt mee. De koning vertrekt daarna naar binnen en de drie dochters van Willem-Alexander komen het balkon op. Ze zwaaien enthousiast. Amalia krijgt een kus van haar vader. 
  Bedankt
  10.31 > Koning Willem-Alexander bedankt zijn moeder. Hij bedankt ook het volk, zowel in Nederland als in de Caribische gebieden.
   
  Beatrix: even wuiven
  10.31 > Beatrix zegt tegen haar zoon en zijn vrouw: even wuiven met z'n allen.

  Even wuiven met z'n allen

   
   
  Op het balkon
  10.30 > De deuren gaan open en de koninklijke familie verschijnt op het balkon. Beatrix zegt: 'ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen uw nieuwe koning, koning Willem-Alexander'. 

  Zwaaien vanaf de Dam

   
   
   
  Balkonscene over enkele minuten
  10.28 > De nieuwe koning en prinses Beatrix verschijnen rond 10.30 uur op het balkon van het Koninklijk Paleis.
   
  Demonstranten aangehouden
  10.21 >  Twee arrestaties, meldt verslaggeefster Niki van der Naald (@nikivandernaald).
   
  Máxima draagt japon modehuis Natan
  10.19 >  Prinses Máxima is tijdens de abdicatie van koningin Beatrix gekleed in een japon van modehuis Natan, ontworpen door Edouard Vermeulen. Het gaat om een ,,korte, luchtige jurk van poederkleurige gazan.''  (ANP)
   
  Einde aan abdicatieceremonie
  10.25 > De ceremonie is einde.
  Klokken luiden
  10.11 > De klokken op de Dam luiden, iedereen wacht vol spanning op de balkonscene.
   
  Nieuwe koning
  10.08 > Willem-Alexander is koning der Nederlanden.
   
  Koningin tekent acte
  10.07 > Koningin Beatrix ondertekent de acte. Willem-Alexander volgt. Gejuich stijgt op van buiten. Moeder en zoon geven elkaar een liefdevolle hand. Daarna volgen leden van de Verenigde Vergadering.
   
  Ik, Beatrix
  10.05 > Het voorlezen van de Acte van Abdicatie door de directeur van het Kabinet van de Koningin, Chris Breedveld,  is begonnen. In de tekst staat 'Ik, Beatrix', anders is dat altijd 'Wij, Beatrix'.
   
  Gejuich
  10.03 > Koningin Beatrix heet iedereen welkom, gejuich buiten stijgt op.
   
  Abdicatie gaat beginnen
  10.01 > Koningin Beatrix is aangekomen in de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ook onder anderen Willem-Alexander en prinses Amalia zijn erbij. Amalia is zo prinses van Oranje. Koningin is in het paars gekleed/
   
  Dam is vol
  09.53 > Verslaggeefster Freke Remmers ziet dat er niemand meer bij kan op de Dam:
  Zwaaien vanaf het balkon
  09.45 > Door de jaren heen zwaaiden de Oranjes vele malen vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis in Amsterdam naar het toegestroomde publiek. De NOS maakte een overzicht.

  Zwaaien naar de Dam

   
   
   
  De abdicatiebus
  09.34 > Minister Frans Timmermans doet verslag via Facebook:
   
   

   

   
   
   
  Menu Rijksmuseum
  09.27 > Het menu dat gisteravond werd geserveerd:
  Nieuwe damschreeuwer?
  09.22 > Op de Dam knalt een ballon uit elkaar. een meisje slaakt een kreet. een vriend waarschuwt: 'pas maar op. Straks ben jij de nieuwe damschreeuwer'. (Laurens Kok)
   
  Bea = the best
  09.18 > Op de Dam wordt het bord van een Republikein geblokkeerd door een spandoek, met daarop Bea = the Best, ziet verslaggever Laurens Kok.
   
  Laatste fietsen
  09.10 > Amsterdam verwijdert de laatste fietsen, meldt verslaggeefster Niki van der Naald, 'want daar kennen ze mee gooien'.

   

   

   
  Uitgedost
  09.08 > Rustig op het Museumplein, maar zij zijn er al wel, schrijft verslaggeefster Freke Remmers.
   

   

   

   

  Saluutschoten
  09.06 > Marineschip Hr.Ms. Evertsen vuurt dinsdagochtend vanaf 09.00 uur op het IJ 101 saluutschoten af. Die zijn ter ere van koningin Beatrix. Het fregat meert na de saluutschoten aan bij het Java-eiland. Daar krijgt het schip een nieuwe naam: Zijner Majesteits Evertsen. (ANP)
   
  Duitse gezelligheid
  08.52 > Oosterburen vieren mee. 
  'Surinaamse ambtenaren mogen niet naar receptie'
  08.42 > De koude diplomatieke oorlog tussen Nederland en Suriname gaat ook op de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander door. Volgens de lokale nieuwssite dWT Online is het de medewerkers van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken verboden naar de feestelijke receptie te gaan die de Nederlandse ambassade dinsdag houdt. (ANP)
   
  Vechtpartij voor goed plekje
  08.28 > De politie heeft afgelopen Koninginnenacht in Amsterdam 70 mensen aangehouden. 15 van hen waren betrokken bij een vechtpartij voor een goed plekje op de vrijmarkt. De gemeente omschrijft de sfeer in de Koninginnenacht verder als feestelijke en rustig. (ANP)
   
  Republikein in discussie met Oranjefans
  08.25 > Republikein Hans Maessen mengt zich in het Oranjegewoel:
  Prinses Mabel is wakker
  08.07 > Prinses Mabel kijkt uit op de Dam:
  Ze weten toch wel dat het vandaag is?
  07.47 > Op het centraal station van Amsterdam begint de stroom feestvierders heel langzaam op gang te komen. Rond 07.00 uur komen de eerste treinen met in oranje gestoken mensen op het station aan. Toch lijkt het vooral rustig. Twee ME'ers voor het station tegen elkaar: ,,Ze weten toch wel dat het vandaag is?'' (ANP)
   
  Nog plaats genoeg
  07.45 > Onze verslaggever Laurens Kok is op de Dam
  Dankbare Argentijnen
  07.44 > De Argentijnse familie Resek staat dinsdag met een spandoek op de Dam. ,,Nederland bedankt voor het houden van en vertrouwen in Máxima'', staat er in het Nederlands en Spaans op een Argentijnse vlag. ,,We zijn hiervoor speciaal naar Nederland gekomen'', zegt Monica Resek. ,,Morgen gaan we weer weg.'' (ANP)
   
  1100 uniformen
  07.35 > Voor de troonswisseling zijn 1100 ceremoniële uniformen met de hand gemaakt. Leden van onder meer de erewacht op de Dam verzamelden zich dinsdagochtend om 04.00 op de Amsterdamse Marinekazerne om zich om te kleden. ''De uniformen zijn weken geleden gepast en waar nodig vermaakt'', zegt sergeant 1 Marco Venema van Defensie Kledingbedrijf KPU tegen De Telegraaf. 
   
  Actievere koning
  06.55 > Nederlandse ondernemers denken dat Willem-Alexander zich actiever gaat inzetten voor de zakelijke belangen van Nederland dan zijn moeder, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo voor het Financieele Dagblad. Twee op de drie ondervraagde zelfstandigen denkt dat Willem-Alexander zich meer zal profileren als ambassadeur van het bedrijfsleven.
   
  Goed weer
  06.44 > Goed nieuws voor mensen die de dag van de troonswisseling buiten doorbrengen. Dinsdag begint zonnig, met hier en daar wat sluierbewolking. Later in de ochtend komen er wat stapelwolken, maar het blijft droog. Volgens het KNMI wordt het tussen de 11 en 16 graden. WeerOnline.nl spreekt van een frisse Koninginnedag met een oranjezonnetje. (ANP)
   
  Feest buiten Nederland
  06.38 > Ook buiten Nederland wordt de troonswisseling gevierd:
   
  Rust op Amsterdam CS
  06.33 > Amsterdam Centraal Station komt dinsdagochtend rond zes uur langzaam tot leven. In de centrale hal zitten overal groepjes koninginnenachtvierders te wachten tot ze naar huis kunnen. (ANP)
   
  Kleedjes op de dam
  05.46 > Al tientallen mensen zitten dinsdagmorgen vroeg op de Dam in Amsterdam te wachten op de balkonscène die om 10.30 plaatsvindt. Op stoeltjes en kleedjes brengen de volledig in oranje uitgedoste fans de uren door, terwijl om hen heen de veegwagens nog snel de troep van de Koninginnenacht opvegen. Met een hogedrukspuit maken ze het plein tiptop voor de troonswisseling. Kijk via de webcam hoe de Dam volstroomt.

  De Dam ontwaakt

   

   
   
  Rustige Koninginnenacht in grote steden
  00.25 > Een ontplofte gasfles in Utrecht, 42 aanhoudingen in Amsterdam en de Grote Markt in Den Haag afgesloten wegens drukte: dat vat Koninginnenacht 2013 zo'n beetje samen. In de twee andere grote steden liet de politie weten hetzelfde beeld te zien: veel mensen, maar vooral gezellig druk. (ANP)