article
1.907156
Bij een schietpartij bij een Sikh-tempel in Oak Creek in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn zondag meerdere mensen gewond geraakt, meldde de lokale politie. Er zijn 7 doden gevallen, inclusief de schutter. 3 mensen raakten gewond, onder wie de agent die de man neerschoot.
Liveblog schietpartij tempel Wisconsin
Bij een schietpartij bij een Sikh-tempel in Oak Creek in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn zondag meerdere mensen gewond geraakt, meldde de lokale politie. Er zijn 7 doden gevallen, inclusief de schutter. 3 mensen raakten gewond, onder wie de agent die de man neerschoot.
http://www.destentor.nl/algemeen/buitenland/liveblog-schietpartij-tempel-wisconsin-1.907156
2012-08-05T18:28:18+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.907157.1348231290!image/image-907157.jpg
Regio,Bij Een Schietpartij Bij Een Sikh,voorpagina,video,Regios
Buitenland
Home / Algemeen / Buitenland / Liveblog schietpartij tempel Wisconsin

Liveblog schietpartij tempel Wisconsin

Foto's
2
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een man veegt tranen weg in Oak Creek, Wisconsin, 5 augustus 2012, na een schietpartij in een Sikh-tempel waar zeker 7 mensen de dood vonden. Foto: AP
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vrouwen verkeren in onzekerheid buiten de Sikh-tempel in Oak Creek, Wisconsin, waar een schietpartij plaats heeft gevonden, 5 augustus 2012. Foto: AP
  Bij een schietpartij bij een Sikh-tempel in Oak Creek in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn zondag meerdere mensen gewond geraakt, meldde de lokale politie. Er zijn 7 doden gevallen, inclusief de schutter. 3 mensen raakten gewond, onder wie de agent die de man neerschoot.

  Volg lokale journaliste Ashley Sears en de blog Sepia Mutiny voor tweets ter plekke. WISN, een tv-station uit de buurt volgt de gebeurtenissen live. Tijden hieronder zijn Nederlandse. Het tijdsverschil met Wisconsin bedraagt 7 uur.

  LIVEBLOG

  23:45 uur: Afsluiting liveblog
  We sluiten deze liveblog af. Er komt nog maar weinig nieuws binnen, ook WISN herhaalt momenteel alleen. Maandag kunt u bij ons terecht voor meer nieuws.

  23:15 uur: Geen officiële mededelingen
  De politie doet verder geen mededelingen meer tot een persconferentie rond 10:00 uur morgenochtend, lokale tijd. De politie en autoriteiten hebben nog geen nabestaanden kunnen informeren. Ook het onderzoek begint nu pas. Daar wil men tijd voor nemen.

  23:08 uur: Persconferentie politie
  De politie bevestigt nogmaals dat er 7 doden gevallen zijn - inclusief schutter - en 3 gewonden inclusief een agent. Hij wil echter geen nationaliteiten, geslachten of leeftijden vrijgeven.

  Twee agenten reageerden op de melding, die rond 10:30 uur plaatselijke tijd binnenkwam. Het meeste had plaats binnen een korte tijd. De eerste agent werd geraakt door de schutter, zijn partner schoot vervolgens de schutter dood.

  Er is geen verdachte opgepakt.

  22:58 uur: Beelden van de tempel
  WISN laat nu beelden zien van de tempel vanuit de helikopter die boven het gebied hangt. Dit was tot nu toe niet het geval omdat de media de tactische posities van politie niet wilden doorgeven aan eventuele schutters in de tempel. (WISN)

  22:48 uur: Samenvattingsvideo

  (ANP)

  22:45 uur: Persconferentie uitgesteld
  De politie, die een persconferentie had aangekondigd om 22:30 uur, heeft die nu verplaatst naar 23:00 uur. Verder is er eigenlijk weinig ontwikkeling in Oak Creek. Lokale omroep WISN herhaalt wat al eerder bekend is gemaakt en laat herhalingen van interviews zien. (redactie)

  22:23 uur: Sikhs wachten buiten op nieuws

  Foto's: Jeffrey Phelps/AP

  22:15 uur: Rode Kruis vertelt
  Een vertegenwoordiger van het Rode Kruis vertelt: zijn organisatie deelt water en snacks uit aan de mensen die wachten op nieuws in de buurt van de tempel.

  22:04 uur: reactie van gouverneur Wisconsin
  De gouverneur van Wisconsin, de Republikein Scott Walker, zegt het volgende in een reactie op de schietpartij:

  "While the situation in Oak Creek continues to develop rapidly, we are working with the FBI and local law enforcement. I became aware of the situation late this morning and continue to receive updated briefings.
  Our hearts go out to the victims and their families, as we all struggle to comprehend the evil that begets this terrible violence.
  At the same time, we are filled with gratitude for our first responders, who show bravery and selflessness as they put aside their own safety to protect our neighbors and friends.
  Tonette and I ask everyone to join us in praying for the victims and their families, praying for the safety of our law enforcement and first responder professionals and praying for strength and healing for this entire community and our state."
  (Huffington Post)

  De gouverneur heeft een afspraak voor maandag afgezegd.

  21:52 uur: Sikh-tempel bestaat al jaren
  WISN meldt de dat Sikh-gemeenschap in Wisconsin al bijna 15 jaar bestaat. Sinds 2006 zitten ze in het gebouw waar de schietpartij plaatsvond. In al die jaren zijn er nooit incidenten geweest. Wel spraken Sikhs in Oak Creek over de tijd na 11 september, toen zijn geloofsgenoten elders slachtoffer werden van racistische misdaden. Sikhs, afkomstig uit Noord-India, werden toen aangezien voor moslims.

  21:45 uur: Gijzeling mogelijk nog aan de gang
  Hoewel er geruchten gaan dat de gijzelingssituatie voorbij is, is dit nog niet bevestigd. (WISN)

  21:35 uur: Politie New York beveiligt tempels
  In New York beveiligt de politie Sikhtempels extra na de gebeurtenissen in Oak Creek. (BNO-News)

  21:27 uur: Er was een gijzelingssituatie
  Ongeveer 70 mensen zaten in de keuken opgesloten, vertelt een man tegen WISN. Momenteel zouden ze niet meer gegijzeld zijn. De man zegt dat iedereen nu in de kelder zit waar ze bevraagd worden door de politie.

  21:24 uur: Iets over het Sikh-geloof
  Sikhs kennen hun oorsprong in de Noord-Indiase en Pakistaanse regio Punjab. Het is noch een islamtische, noch een hindoeïstische godsdienst. Volgens de Rehat Marayda, het heilige geschrift, zegt: "Een Sikh is iemand die gelooft in Eén Onsterfelijk Wezen, de Tien Goeroes (...) de lessen van de Tien Goeroes; de Doop voorgeschreven door de Tiende Goeroe en iemand die geen verbintenis kent met een andere religie."
  Sikhs geloven in universele broederschap tussen mensen, de gelijkheid van alle mensen en een opperste God.

  De meeste Sikhs wonen in de Punjab-regio in India (19,2 miljoen) waar ze meer dan de helft van de bevolking vormen. In de VS is hun aantal het grootste buiten dat gebied: 700.000, op Groot-Brittannië na, waar 760.000 Sikhs zouden wonen. In Nederland zouden circa 12.000 Sikhs woonachtig zijn.

  De Indiase premier Manmohan Singh (op de foto links) is een Sikh. Hij draagt de tulband die vele geloofsgenoten ook op hun hoofd hebben.

  21:19 uur: 'Speciale gast is geraakt'
  Een man uit de Sikh-gemeenschap vertelt op WISN dat de speciale gast uit India, Punjabsingh, geraakt is door de schutter. Of hij overleden is of gewond, weet de man niet te vertellen.
  Hij vertelt ook dat hij op een typische zondag rond 10:15 uur naar de tempel komt met zijn kinderen voor de zondagschool. De man hoorde van een vriend die binnen was wat er aan de hand was. (WISN)

  21:11 uur: Indiase ambassade
  De Indiase ambassade in Washington D.C. heeft gereageerd middels een brief. De ambassadeur zei geraakt te zijn door de gebeurtenissen. Hij heeft ook contact gelegd met de National Security Council in Washington. Een medewerker van het consulaat in Chicago reist af naar Oak Creek.

  De ambassadeur twitterde ook: "Onze harten bloeden voor kostbare en onschuldige levens die verloren zijn gegaan in Oak Creek. Dit is een tragische dag voor onze gemeenschap. We moeten de kalmte bewaren."

  21:10 uur: FBI ter plaatse
  Verslaggever van WISN nabij de tempel meldt dat hij FBI-agenten in uniformen ter plaats zag.

  21:04 uur: Ziekenhuis-update
  3 volwassen mannen liggen in het Froedtert-ziekenhuis. Eén wordt momenteel geopereerd, allen anderen zijn in kritieke toestand. 1 van de mannen is in zijn gezicht geraakt. Ze zijn in het afgelopen uur gearriveerd in het ziekenhuis. (WISN)

  21:01 uur: Locatie van de tempel

  Volg de WISN-omroep in hun live-uitzending

  20:56 uur: Dienst aan de gang
  Toen de eerste schoten afgevuurd werden, was er een dienst aan de gang in de Sikhtempel. Op een typische zondag komen de Sikhs samen rond 10:00 uur en koken ze, ze lezen religieuze teksten. Er zou ook een kindercrèche zijn, maar die was nog niet begonnen. Ook zou er, volgens lokale omroep WISN, een speciale gast uit India een preek geven.
  De gemeente zou 350 mensen beslaan. (WISN/redactie/Twitter)

  20:48 uur: Persconferentie politie
  Door de politiecommissaris Brad Wentlandt bevestigde informatie:
  - 7 doden bevestigd: 4 binnen, 3 buiten
  - Eén schutter is waarschijnlijk ook onder de doden
  - Tot nog toe geen andere schutters gevonden
  - Agent daarbij gewond, meerdere keren geraakt
  - Agent samen met burger naar ziekenhuis gebracht, komt waarschijnlijk erbovenop
  - Volgende persconferentie rond 23:00 uur.

  (WISN)

  20:46 uur: '3 gewonden in ziekenhuis'
  Het Froedtert-ziekenhuis behandelt 3 gewonden en is eventueel klaar voor meer. (WISN/BNO-News)

  20:41 uur: 'Meerdere schutters van Kaukasische afkomst'
  "Amardeep Kaleka, zoon van een Sikhtempel-slachtoffer zegt dat zijn vader meldt dat er meerdere schutters van Kaukasische afkomst in de tempel zijn." (Twitter) Anderen zeggen via-via gehoord te hebben over een grote, blanke, kale man.

  20:39 uur: '3 priesters neergeschoten; gijzelaars vrij'
  "Ze laten de vrouwen en kinderen onder de gijzelaars vrij, maar 3 priesters zijn neergeschoten." Aldus twee jongemannen die contact hebben met mensen binnen de tempel (WISN).

  20:37 uur: 'Meerdere slachtoffers'
  WISN meldt dat er 'meerdere slachtoffers' zijn, maar kan nog geen mededelingen doen over aantallen.

  20:36 uur: 'Politieman gewond'
  Eén verdachte zou neergeschoten zijn door de politie. Of hij ook dood is, is nog niet bevestigd. Ook volgens BNO-News is een politieagent gewond, maar niet kritiek. (BNO-News)

  20:34 uur: 'We lijken op Afghanen'
  Een man uit de Sikh-gemeenschap zei eerder tegen WISN dat de Sikhs na 11 september 2001 aangezien werden voor Afghanen. "We dragen tulbanden, we dragen baarden, hebben een donkere huid." Hij zei ook dat de Sikhs vreedzaam en hecht zijn. (WISN)

  20:31 uur: Persconferentie verwacht
  De politie verwacht na 20:30 uur een persconferentie te kunnen geven.

  20:27 uur: Media zijn voorzichtig
  Televisieverslaggevers van de WISN (regionale omroep) zijn ter plaats op een parkeerplaats in de buurt van de tempel. De verslaggever meldt steeds dat ze niet veel kunnen vertellen vanwege de 'strategische situatie': ze willen de posities van de politie niet verraden. (redactie)

  20:25 uur: Geweervuur gehoord
  Twitteraars (o.a. Huffington Post) melden dat er geweervuur gehoord wordt nadat een SWAT-team (arrestatieteam) het gebouw binnendringt. (Twitter)

  20:21 uur: Weinig duidelijk (redactie)
  Veel geruchten, er is weinig duidelijk over wat er gebeurt in Oak Creek, Wisconsin. Wat wel duidelijk is:

  - Zeker één schutter
  - Veel gewonden, hoeveel onbevestigd
  - Locatie: Sikh-tempel