article
1.5956712
APELDOORN - Geen stuur, geen gaspedaal, maar wel passagiers. De gemeente Apeldoorn wil een zelfrijdende bus naar Arnhem.
Apeldoorn wil zelfrijdende bus
APELDOORN - Geen stuur, geen gaspedaal, maar wel passagiers. De gemeente Apeldoorn wil een zelfrijdende bus naar Arnhem.
http://www.destentor.nl/apeldoorn-wil-zelfrijdende-bus-1.5956712
2016-04-25T07:35:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4316394.1477989531!image/image-4316394.jpg
Apeldoorn,zelfrijdende bus,proef,top
De Stentor (web)
Home / Apeldoorn wil zelfrijdende bus

Apeldoorn wil zelfrijdende bus

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  APELDOORN - Geen stuur, geen gaspedaal, maar wel passagiers. De gemeente Apeldoorn wil een zelfrijdende bus naar Arnhem.

  De Apeldoornse verkeerswethouder Johan Kruithof wil een experiment met een zelfrijdende bus tussen Apeldoorn en Arnhem. Hij heeft de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze gevraagd om dat mogelijk te maken. Op het zelfde traject gaat in de zomer al een bus rijden die door waterstof wordt aangedreven. Volgens Kruithof is het traject bij uitstek geschikt voor dit soort proeven. Het is niet al te lang en bovendien overzichtelijk en niet te druk.

  Afgelopen donderdag had de Apeldoornse verkeerswethouder samen met zijn regionale collega’s in de Stedendriehoek vervoersberaad met de gedeputeerde. Tijdens die gelegenheid bracht Kruithof het zelfrijdende openbaar vervoer ter sprake. Hij hoopt dat een verbinding tussen beide Arnhem en Apeldoorn een vervolg kan zijn op de proef met een zelfrijdende voertuig die wordt gehouden tussen station Ede-Wageningen en het universiteitsterrein in Wageningen. De ‘WEpod’ heeft geen stuur of gaspedaal. Waar het shuttlebusje in Wageningen ruimte biedt aan zes passagiers, heeft Kruithof een variant voor ogen met pakweg twintig zitplaatsen.

  Gedeputeerde Bieze noemt het een interessant idee, zegt Kruithof. „Zij kent mijn ambities op dit gebied”, aldus Kruithof. „Ik ben erg geïnteresseerd in de technische mogelijkheden die er op dit gebied zijn. Ik wil dat er in de nieuwe vervoersconcessie in 2019 mogelijkheden voor dit soort idee- ën worden ingebouwd.” De Apeldoornse wethouder maakte dat al eerder duidelijk, toen hij in de Apeldoornse verkeersvisie het plan opnam om stadsbussen die rijden op de energie die vrijkomt als treinen op station Apeldoorn remmen. „Ik wil dat vervoerders worden uitgedaagd om dit soort innovaties door te voeren”, zegt de verkeerswethouder.

  Zoals hij er nu tegenaan kijkt verwacht hij dat zelfrijdend openbaar vervoer op een belangrijke Gelderse verbinding uiterlijk in 2025 een feit kan zijn. „Veel ontwikkelingen gaan nog veel sneller dan je verwacht”, voegt hij er aan toe.