Volledig scherm
© Foto archief Erna Lammers

Hangjongeren bron van overlast in De Maat in Apeldoorn

APELDOORN - Afval op straat, de geur van softdrugs en ook angst voor rondhangende jongeren. Het is niet meer fijn in winkelcentrum De Maat, bewoners en winkeliers hebben er genoeg van.

,,Ik vind het geen probleem dat ze hier zijn, ik groet ze altijd, maar vragen of ze hun troep in de prullenbak willen gooien, heeft geen enkel nut", vertelt een winkelier. Hij hoeft niet met zijn naam in de krant, bang voor de jongeren is hij niet. ,,Maar ik heb geen zin in getreiter en onnodig gedoe."

Vernielingen, intimidatie & drugs
Carolien Bokma, voorzitter van de vereniging van eigenaren van de flat, is bekend met de overlast. ,,Ik heb er zelf geen last van, maar ik hoor wel van bewoners dat ze via de achterdeur naar binnen gaan omdat er bij de voordeur een groep rondhangt. Dat komt bedreigend over. Op ons digitale prikbord wordt elke keer doorgegeven dat we bij overlast de politie moeten bellen en melding moeten blijven doen." Anoniem laat één van de bewoners weten zich niet meer veilig te voelen door de overlast. "Vernielingen, intimidatie en drugs, bewoners van de flat noemen het al Klein Zaandam'.

Politie
De politie laat weten bekend te zijn met de overlast, maar wil er verder niet op ingaan. ,,De gemeente is hierin aan zet'', laat een woordvoerder weten namens de wijkagent.

Goed contact
Volgens stadsdeelmanager Corine Kapenga zijn er recent signalen geweest van overlast. ,,Het is een plek van komen en gaan van jongeren, de meldingen die bij mij bekend zijn gaan vooral over geluidsoverlast. Daar wordt adequaat op gereageerd door zowel jongerenwerkers, als politie en het Team Handhaving Openbare Ruimte. Er wordt gekeken naar welke jongeren we zorgelijk vinden, en gaan het gesprek met ze aan en met hun ouders. Het contact met de jongeren is goed, evenals de samenwerking die wij onderling met elkaar hebben.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn