Volledig scherm
© Thinkstock

Taalbarrière blokt baan vluchteling Berkelland

BORCULO - Veel vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, beheersen ook na een inburgeringscursus de Nederlandse taal nog onvoldoende om aan het werk te kunnen. Dat constateert de sociale dienst die onder meer voor de gemeente Berkelland werkt.

Het aantal mensen dat een beroep doet op een bijstandsuitkering neemt toe in Berkelland. Op 1 januari werden nog 543 uitkeringen verstrekt. Halverwege dit jaar was dat opgelopen naar 575. Daarmee volgt Berkelland het landelijke beeld. Uit een analyse van de sociale dienst blijkt dat de toename vooral is toe te schrijven aan het feit dat meer mensen vanuit een asielzoekerscentrum in Berkelland zijn komen wonen.

Uitkering
Vrijwel alle statushouders krijgen een uitkering. Zij zijn vaak niet in staat om meteen aan het werk te kunnen. Onder meer de taal blijkt een barrière, signaleert de sociale dienst. 'Veel, ook jonge, nieuwkomers beheersen de Nederlandse taal matig tot slecht. De door de meesten van hen gevolgde inburgeringscursussen hebben hierin onvoldoende verandering gebracht'.

Betrokken gemeenten gaan statushouders intensiever begeleiden.

Achterhoek