Volledig scherm
Het schoolgebouw in de Meengatstraat. Foto: Google Streetview

Asbest in grond Brummens bouwperceel Elzenbos

BRUMMEN - Bij graafwerkzaamheden op het bouwterrein Elzenbos in Brummen zijn recent op twee locaties aan de Meengatstraat asbestresten aangetroffen. De vondst van de bodemvervuiling levert mogelijk vertraging op voor het nieuwe scholencluster aan de Meengatstraat en voor potentiële kopers van een woning in Elzenbos.

De Oecumenische basisschool en Expeditie 24/7 willen op 8 januari 2017 hun intrek nemen op het nieuwe schoolterrein. Die datum wordt - afhankelijk van de omvang van het bodemonderzoek en de sanering - mogelijk niet gehaald. Potentiële kopers van een huis op het bouwperceel krijgen mogelijk te maken met "enkele weken vertraging", aldus Brummens burgemeester Alex van Hedel.

Onderzoek
De gemeente Brummen heeft direct het gespecialiseerde bedrijf Mateboer ingeschakeld om nauwkeurig en gedetailleerd onderzoek naar de asbestvervuiling uit te voeren. Dit onderzoek moet exact in kaart brengen tot hoever de vervuiling zich voordoet. Vervolgens wordt het betreffende gebied direct schoongemaakt. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om restanten van golfplaten zoals die in het verleden veelvuldig zijn toegepast als dakbedekking. Het gemeentebestuur neemt geen enkel risico en gaat het terrein direct saneren.

Verrast
Van Hedel laat weten dat de gemeente verrast is door de vondst. "We hebben dit niet verwacht, omdat het terrein in het verleden al is onderzocht." In eerdere bodemonderzoeken van het gehele gebied Elzenbos is de asbestvervuiling niet aangetroffen. Op basis hiervan zijn de bouwplannen voor dit gebied ontwikkeld.

  1. Brummen worstelt met duurzaamheid

    Brummen worstelt met duurzaamheid

    Doelstellingen op het gebied van duurzaamheid heeft tegenwoordig bijna elke gemeente, maar hoe die moeten worden verwezenlijkt is een tweede. Brummen mikt er op om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn en ook daar wordt geworsteld met de vraag hoe dat te bereiken. Temeer omdat de gemeente na een aantal financieel magere jaren vooral als doel heeft om de reservepositie weer op orde te krijgen. Bovendien zijn er nog financiële onzekerheden zoals de gevolgen van de waarschijnlijke opheffing van sociale werkplaats Delta.

Zutphen