Volledig scherm
© Thinkstock

Eerbekenaar brengt slachtoffer 19 steekwonden toe

ZUTPHEN - Een medebewoner die hem al vaker had bedreigd, had hem naar de keel gekrepen, zei Thijs B. (34) uit Eerbeek maandag in de rechtbank in Zutphen. B. was zo in paniek geraakt dat hij hem 19 keer met een vlindermes stak. Poging tot doodslag, vindt het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer liep een dubbele klaplong en een gebroken rib op. "Thijs zei eerder tegen een aantal mensen dat hij de situatie zat was en dat hij hem aan het mes zou rijgen. Dat is ook gebeurd op 16 mei 2015", zei de officier van justitie. "Als je iemand te lijf gaat en meerdere malen steekt, dan aanvaard je de kans dat iemand dood kan gaan." B. woonde sinds 2007 in een instelling voor begeleid wonen voor autisme in Eerbeek. Er waren volgens hem al een paar jaar spanningen tussen hem en het slachtoffer. Die bewuste dag werd hij door de medebewoner aangevallen, vertelde B. "'Wat is er? Ik vermoord je. Ik vermoord je', zei hij tegen mij. Hij pakte me heel hard bij de keel. Ik klapte met één hand het mes uit en stak hem over zijn rug heen; hij is kleiner dan ik." Naar eigen zeggen stak hij drie keer. "19 steekwonden? Dat kan ik me gewoon niet voorstellen, daar ben ik van geschrokken." Dat mes zou hij speciaal hebben gekocht, vanwege de eerdere bedreigingen.

Voorarrest
B. zat veertien maanden in voorarrest en is tussendoor ter observatie in het Pieter Baan Centrum opgenomen geweest. Sinds twee maanden verblijft hij in een forensisch psychiatrische kliniek en daar is hij helemaal op zijn plek.

Begeleid wonen
Als zijn behandeling is afgerond, gaat hij naar een instelling voor begeleid wonen. De reclassering is bezorgd over het dan zal gaan als hij het niet kan vinden met een medebewoner. In de kliniek kan hij het nu ook niet vinden met één persoon. Behandeling blijft daarom noodzakelijk.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De openbaar aanklager hield er in haar eis rekening mee dat B. verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze eiste 730 dagen celstraf, waarvan 306 dagen voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat de verdachte niet meer terug hoeft naar de gevangenis. Wel is er een proeftijd van vijf jaar, zodat de reclassering lang met B. kan meekijken. B. zei dat hij uit noodweer handelde. "Ik kon echt geen kant op toen hij me aanviel. Ik kreeg geen lucht meer, viel bijna flauw en raakte in paniek." Hij zag geen andere uitweg dan het mes te pakken en meermalen te steken. "Weglopen was geen optie", zei zijn raadsman. "Bovendien hebben we door zijn stoornis te maken met een persoon die zich eerder dan gemiddeld bedreigd kan voelen."

De rechtbank doet over één week uitspraak.

  1. Brummen worstelt met duurzaamheid

    Brummen worstelt met duurzaamheid

    Doelstellingen op het gebied van duurzaamheid heeft tegenwoordig bijna elke gemeente, maar hoe die moeten worden verwezenlijkt is een tweede. Brummen mikt er op om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn en ook daar wordt geworsteld met de vraag hoe dat te bereiken. Temeer omdat de gemeente na een aantal financieel magere jaren vooral als doel heeft om de reservepositie weer op orde te krijgen. Bovendien zijn er nog financiële onzekerheden zoals de gevolgen van de waarschijnlijke opheffing van sociale werkplaats Delta.

Zutphen