Volledig scherm
Het Noord-Koreaanse leger tijdens een militaire parade vorige week. © ANP

Zuid-Koreaanse leger alert voor Noord-Koreaanse militaire feestdag

Zuid-Korea is in hoge staat van paraatheid in de aanloop naar een volgende belangrijke viering in Noord-Korea, de 85ste verjaardag van de oprichting van het volksleger komende dinsdag. Onlangs werden al militaire parades gehouden op de nationale feestdag. 

Aan beide kanten van de grens staan grote concentraties militair materieel. Zuid-Korea en het Westen maken zich daarbij grote zorgen over een nieuwe nucleaire test door Pyongyang.

Amerikaanse functionarissen zeiden vandaag ook dat er een hoger niveau van activiteit is gezien van Chinese bommenwerpers. Dat zou wijzen op een mogelijk toenemende vastberadenheid van Peking, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

Rusland, dat economische banden heeft met Noord-Korea, ontkende vandaag mediaberichten dat het land zijn troepen aan het opbouwen is aan de Russische grens met Noord-Korea. Media in het oosten van Rusland citeerden lokale bewoners die troepenbewegingen hadden gezien aan de grens met het communistische buurland.

Gezanten uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan komen na de recente provocaties van Noord-Korea dinsdag bijeen. ,,Zij zullen plannen bespreken om de druk op Noord-Korea te maximaliseren en de constructieve rol van China in het oplossen van het nucleaire probleem van Noord-Korea te waarborgen'', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea vandaag.

  1. Dalí 28 jaar na zijn dood opgegraven - snor nog intact

    Dalí 28 jaar na zijn dood opgegraven - snor nog intact

    Artsen hebben gisteren DNA-monsters genomen van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989). Het lichaam van de schilder werd opgegraven nadat de rechter hier toestemming voor gaf. De 61-jarige María Pilar Abel hoopt via DNA-onderzoek te kunnen bewijzen dat zij een dochter is van Dalí. Het lichaam van de Spanjaard werd na zijn dood gebalsemd. ,,Zijn snor staat nog precies zoals hij het graag had: op tien over tien", vertelt Narcís Bardalet, die hielp bij het begraven en opgraven, aan het lokale radiostation RAC1.
  2. In beeld: Kos getroffen door beving van 6,7 op de schaal

    In beeld: Kos getroffen door beving van 6,7 op de schaal

    Het Griekse eiland Kos en de Turkse badplaats Bodrum zijn vannacht getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 6,7 en veroorzaakte overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum, waar eveneens veel Nederlanders vakantie vieren. Door de kleine vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten onder water. In Kos stortte onder meer een bar in, waarbij twee doden vielen. Zeker twaalf mensen raakten zwaargewond. Hieronder een fotoserie van de huidige situatie.