Volledig scherm
Archeologische opgraving, vondst van een grafveld uit de steentijd, van de trechterbekercultuur tevens tijd van de hunebedbouwers. De vondst van het grootste grafveld ooit in Europa. Op de foto wordt een pot in een graf vrijgemaakt. © foto Herman Engbers

Dalfsen krijgt eigen schatkamer

DALFSEN - Dalfsen gaat de komende jaren verder de boer op met haar archeologische vondsten. Zo moet er onder meer een Schatkamer van Dalfsen komen, waarin de vijftig belangrijkste verhalen en voorwerpen die kenmerkend zijn voor de dorpsgeschiedenis worden opgenomen.

Om tot een dergelijke kamer te komen gaat Dalfsen onder meer in gesprek met de historische verenigingen en de gemeenten. Ook wordt bij die vondsten een verhaal gemaakt dat door te vertellen valt, zodat de Schat van Dalfsen voor altijd bewaard blijft. In elk van de vijf kernen van de gemeente - Dalfsen, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen en Hoonhorst - moet dan een verbeelding komen van het verhaal.

Bezoekers van de tentoonstelling in Assen willen wellicht een bezoek brengen aan Dalfsen, zo is de gedachte. De komst van een horde nieuwsgierigen gaat de gemeente voorbereiden met ondernemers, waarbij het de bedoeling is om verschillende arrangementen te ontwikkelen.

Familiepad
De gemeente heeft ook plannen om een familiepad in de nieuwe woonwijk Oosterdalfsen aan te leggen. Via het pad moeten bewoners wijzer worden over de historie achter de grond waarop zij wonen.

  1. Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    De Jeugd Ontmoetingsplek (JOP) in Dalfsen komt dan toch in het stationsgebied te staan. Alleen niet voor een door wethouder Jan Uitslag (CDA) voorgestelde periode van twee jaar, maar eerst voor zes maanden. In de tussentijd wordt gezocht naar een definitieve locatie, waarbij het logisch lijkt dat als het stationsgebied bevalt dit terrein wordt gehandhaafd. Het ingediende voorstel van de ChristenUnie om het eerst maar eens te proberen werd vanavond door een raadsmeerderheid gesteund.

Vechtdal