Volledig scherm
De nieuwbouwwijk Gerner Marke in Dalfsen. foto Ab Hakeboom

'Dalfsen moet dorps blijven'

DALFSEN - Ze zijn eruit, unaniem: Dalfsen wil geen stedelijk karakter hebben. Het DNA is dorps, en moet dat vertrouwde en gezellige karakter houden. Dat is te concluderen uit het participatieproject Dalfsblauw, dat dinsdagavond werd gepresenteerd voor de toekomstvisie van het centrumgebied van het dorp Dalfsen.

De gemeente riep Dalfsenaren op om mee te denken aan een nieuwe visie voor het centrum. "De inwoners zijn nauw betrokken, uiteindelijk zijn zij de gebruikers van het centrum", vertelt gemeentewoordvoerster Linda Westerkamp.

Gemoedelijk
"Er is gezocht naar het DNA van Dalfsen. Wat maakt Dalfsen uniek?" Het is er gemoedelijk, compact en gezellig: "Op straat groeten mensen elkaar nog." In de toekomst moet vast worden gehouden aan het dorpse aanzicht, maar het moet ook een 'werelddorp' worden die uitnodigend is en bruist. Van de circa 130 respondenten liet 96 procent weten het helemaal niks te vinden als er geen toeristen meer zouden komen.

In een pop-up café in de Prinsenstraat werden vier meedenkavonden gehouden. Bezoekers konden een wijsheidstegeltje invullen met hun wens voor het centrum. Er werden 223 ingevuld.

Autoluw
Veertig Dalfsenaren schreven op hun tegeltje het belangrijk te vinden dat het centrum straks autoluw of zelfs autovrij wordt gemaakt. Tegelijk moet de goot in de Prinsenstraat worden weggehaald volgens veel inwoners. Het merendeel van de inwoners die hun mening gaf vond het een goed idee om buiten het centrum parkeergelegenheden te maken.

Meer terrasjes
Daarnaast ziet 82 procent van de respondenten meer horeca als een goede ontwikkeling. Meer terrasjes op vooral het kerkplein kunnen het centrumgebied verlevendigen, helemaal als er ook een speeltuin in de stadskern komt. De aangekaarte wensen worden meegenomen in drie scenario's voor het centrum.

  1. Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    De Jeugd Ontmoetingsplek (JOP) in Dalfsen komt dan toch in het stationsgebied te staan. Alleen niet voor een door wethouder Jan Uitslag (CDA) voorgestelde periode van twee jaar, maar eerst voor zes maanden. In de tussentijd wordt gezocht naar een definitieve locatie, waarbij het logisch lijkt dat als het stationsgebied bevalt dit terrein wordt gehandhaafd. Het ingediende voorstel van de ChristenUnie om het eerst maar eens te proberen werd vanavond door een raadsmeerderheid gesteund.

Vechtdal