Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Hoe een vluchteling vlot laten integreren in Dalfsen?

DALFSEN - Wat nu moeizaam gaat, moet eigenlijk soepel verlopen: integratie van vluchtelingen. Dalfsen vraag haar inwoners om goede raad.

Integratie van vluchtelingen in de gemeente Dalfsen mag wel wat beter gaan dan nu het geval is. Met het oog op de komst van nieuwe statushouder, wil de gemeente de bevolking mee laten denken over de vraag hoe. Daarvoor wordt binnenkort in elke woonkern een meedenkavond gehouden.

Wethouder Maurits von Martels: "Natuurlijk komen er al sinds jaar en dag vluchtelingen in Dalfsen wonen. Maar het aantal statushouders dat we op moeten nemen stijgt nu behoorlijk, vandaar dat we deze informatieavonden houden zodat iedereen erover mee kan praten. De resultaten van integratie zouden positiever kunnen dan ze nu zijn. De vergunninghouders spreken de taal vaak nog niet goed, maar hebben ook moeite hun weg te vinden in de maatschappij. We moeten daar zelf ook alert op zijn. Het is toch fijn als je je welkom voelt." De gemeente houdt de bijeenkomsten samen met onder meer participatieraad, vluchtelingenwerk en welzijnsorganisaties.

Locatie Hoonhorst
Von Martels verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar de eerste vergunningen af te geven voor bouw van tijdelijke woonruimte voor statushouders. Dalfsen wil de komende jaren zo'n 150 asielzoekers met een vluchtelingenstatus kunnen opvangen. Over een locatie in Hoonhorst komt nog overleg met Plaatselijk Belang daar.

Het plan van aanpak van de gemeente voor de integratie van de statushouders wordt eind dit jaar besproken in de gemeenteraad. Aanvankelijk zou dat begin deze maand gebeuren, maar de onrust onder een deel van de bevolking rondom de huisvestingsplannen voor statushouders stak daar een stokje voor.

De bijeenkomsten ( 19.30 - 21.30 uur), zijn in Oudleusen (9 november, zalencentrum Mansier), Nieuwleusen (23 november, zalencentrum Witte Peerd), Hoonhorst (24 november, zaal Kappers), Dalfsen (30 november, kulturhus Trefkoele) en Lemelerveld (8 december, horecahuis Reimink). Aanmelden kan door te mailen naar integratie@dalfsen.nl

  1. Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    De Jeugd Ontmoetingsplek (JOP) in Dalfsen komt dan toch in het stationsgebied te staan. Alleen niet voor een door wethouder Jan Uitslag (CDA) voorgestelde periode van twee jaar, maar eerst voor zes maanden. In de tussentijd wordt gezocht naar een definitieve locatie, waarbij het logisch lijkt dat als het stationsgebied bevalt dit terrein wordt gehandhaafd. Het ingediende voorstel van de ChristenUnie om het eerst maar eens te proberen werd vanavond door een raadsmeerderheid gesteund.

Vechtdal