Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Veel suggesties voor integratie nieuwkomers in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Informeer naar hun hobby’s, betrek ze bij het verenigingsleven en help hen aan stageplaatsen. Het waren slechts enkele van de vele suggesties die woensdagavond tijdens de eerste ‘meedenkavond’ werden gedaan om statushouders te laten integreren in de Nederlandse samenleving.

De circa zeventig aanwezigen in ‘t Witte Peerd in Nieuwleusen vonden het vooral belangrijk dat nieuwkomers onder de mensen komen. Want door dagelijks sociaal contact raken nieuwkomers het snelst vertrouwd met de Nederlandse taal, de gewoonten en de gebruiken. Behalve buurtgroepen, verenigingen, bedrijven en sociale netwerken kunnen ook direct omwonenden veel betekenen. Burenhulp kan in allerlei vormen: thuis over de vloer komen en dingen uitleggen tot samen boodschappen doen en zo productnamen en de muntwaarde leren. Welzijnswerk en gemeente kunnen ‘burencoaching’ ondersteunen.

Waardig bestaan
„We denken veel vanuit onszelf, maar het mag ook best wederkerig zijn”, stelde een aanwezige. „Laat nieuwkomers buurtbewoners uitnodigen voor bijvoorbeeld een Pakistaanse maaltijd. En doe iets met de vakkennis die ze meebrengen.” Die oproep sluit aan bij het opbouwen van ‘een waardig bestaan’, zoals de Syrische vluchteling Ghassan Alhariri aangaf.

Startnotitie
De resultaten van de drie sessies worden uitgewerkt tot een startnotitie die in december aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De andere twee avonden zijn woensdag 30 november in de Trefkoele in Dalfsen en donderdag 8 december in zaal Reimink in Lemelerveld.

  1. Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    Dalfsen krijgen jongerenplek in stationsgebied

    De Jeugd Ontmoetingsplek (JOP) in Dalfsen komt dan toch in het stationsgebied te staan. Alleen niet voor een door wethouder Jan Uitslag (CDA) voorgestelde periode van twee jaar, maar eerst voor zes maanden. In de tussentijd wordt gezocht naar een definitieve locatie, waarbij het logisch lijkt dat als het stationsgebied bevalt dit terrein wordt gehandhaafd. Het ingediende voorstel van de ChristenUnie om het eerst maar eens te proberen werd vanavond door een raadsmeerderheid gesteund.

Vechtdal