Volledig scherm
Fragment uit de Tora Menorah © Foto Athenaeumbibliotheek

Oude Deventer boeken naar Utrecht

DEVENTER - Twee eeuwenoude boeken van de Athenaeumbibliotheek zijn tot en met 8 januari te zien op een tentoonstelling in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Volgens het Deventer museum gaat het om twee topstukken. De tentoonstelling in Utrecht heet Heilige Schrift en gaat over de drie boeken van de grote wereldreligies: de Bijbel, de Joodse Tanach en de Arabische Koran.

De tentoonstelling laat zien dat er verschillen zijn tussen de religies, maar ook opvallende overeenkomsten. Volgens het Catharijneconvent is de tentoonstelling belangrijk in een tijd vol vragen over het naast elkaar bestaan van religies. Meer kennis draagt bij aan meer begrip, aldus het Catharijneconvent.

De Athenaeumbiblotheek heeft twee kolossale middeleeuwse Hebreeuwse bijbelboeken uit Zuid-Duitsland afgestaan aan de tentoonstelling. Het gaat daarbij om een Tanach en een Tora. De boeken zijn voorzien van tekeningen die commentaar leveren op de tekst, een methode die tien eeuwen geleden ontstond. Ook Arabische kunstenaars gingen die techniek gebruiken.

Volledig scherm
Fragment uit de Tora Menorah. © Foto Athenaeumbibliotheek
  1. Oorzaak brand Deventer nog onduidelijk

    Oorzaak brand Deventer nog onduidelijk

    Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is geweest van de brand die gisteravond laat woedde in een bedrijfspand aan de Herfordstraat in Deventer. De politie doet vandaag sporenonderzoek. De vraag is wat dat gaat opleveren, want van het pand is weinig over. In het pand zat een autobedrijf met werkplaats en een bedrijf dat handelt in telefoonaccessoires. In het deel van het autobedrijf staan uitgebrande auto's, zo is door de hekken te zien. Bij de brand zijn tot in de verre omtrek luidde knallen gehoord. Onduidelijk is ook wat daar de oorzaak van is.

Deventer