Volledig scherm
© Thinkstock

Politie alleen in actie voor zware knal

DEVENTER - Het ontbreekt de politie naar eigen zeggen aan capaciteit om actief te controleren op te vroeg afgestoken vuurwerk. ,,Wij komen alleen in actie bij de meldingen van echt zware knallen'', zegt een woordvoerder van de politie. ,,We hebben niet genoeg mensen om voor elke knal te gaan rijden.''

De gemeente trekt volgens een woordvoerder bij de bestrijding van vuurwerkoverlast 'samen op met de politie'. Op de Vijfhoek controleren politie en gemeente wél extra op illegaal vuurwerk. Op social media verschijnen de laatste weken geregeld klachten over het vroeg afsteken in die wijk, waar veel jongeren wonen. Ook vorig jaar concentreerde een groot deel van de vuurwerkoverlast zich daar, blijkt uit cijfers van GroenLinks. ,,Het lijkt wel dynamiet'', aldus een klager. Volgens Tjeerd van der Meulen, fractievoorzitter van die partij, wordt met name op het Andriessenplein al volop geknald.

Boetes
De extra controles op de Vijfhoek leveren niet automatisch iets op: jongeren die te vroeg vuurwerk afsteken verplaatsen zich vaak snel en zijn daardoor vaak maar moeilijk te betrappen. Een controle 'in burger' van wijkagenten en handhavers van de gemeente op de Vijfhoek afgelopen week, leidde dan ook niet tot boetes.

Deventer