De multitouchtable. Foto Ruben Schipper
Volledig scherm
De multitouchtable. Foto Ruben Schipper

'Bieb op school' brengt lezen dichtbij

ERMELO - De Prins Willem Alexanderschool in Ermelo wil het lezen van de kinderen stimuleren door de boeken naar het schoolgebouw te halen.

Het project 'Bieb op school' gaat over enkele maanden van start.

In samenwerking met de bibliotheek krijgt de basisschool een eigen uitleensysteem, compleet met de registratie middels een persoonlijke pas. De bibliotheek zorgt er voor dat de nieuwste en meest gewilde boeken op school op voorraad zijn. De honderd leerlingen die de school telt, gaan op een vast moment in de week naar de 'Bieb op school' om een nieuw boek te halen.

Uit onderzoek van Leesmonitor blijkt dat 68 procent van de kinderen van 7 jaar dagelijks een boek leest. Als ze 12 zijn, is dat nog maar 35 procent. Op 15-jarige leeftijd is dat percentage geslonken naar 20 procent. "Lezen staat bij ons hoog in het vaandel", vertelt juf Inge Heijnen. "De Kinderboekenweek is een van de momenten die we aangrijpen om het lezen te promoten. Maar ook de jaarlijkse voorleeswedstrijd, het voorlezen van groep 8 aan de kleuters, het bezoek van voorleesoma Liesbeth, het tutorlezen en De Leeskapitein zijn er om lezen leuk te houden."

  1. 'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    ,,Deze week draait alles om geld. Geld erin, geld eruit. Wit geld en zwart geld'', klinkt het door de speakers in de kantine van het Morgen College op het Westeinde. Talent4Money, onderdeel van ZorgDat en het TalentHouse, trapte daar gistermiddag de 'Week van het geld' af. ,,Zo'n 20 procent van de jongeren in Harderwijk van 18 jaar of ouder heeft schulden'', vertelt Lisa Hofman (20) van ZorgDat. De leerlingen krijgen allemaal een spaarvarkentje om geld opzij te leggen. ,,Ik ga sparen voor een Ferrari'', zegt een van de leerlingen.

Veluwe