Volledig scherm
© DeStentor/ Cees Baars

Steeds vaker ongeval met zwijn op Veluwe

VELUWE - Veluwse zwijnen belanden steeds vaker voor de auto. Sinds 2013 groeit dat aantal jaarlijks, met als voorlopig 'dieptepunt' 2015. Toen waren er 368 aanrijdingen waar zwijnen bij betrokken waren.

Maar ook dit jaar laat opvallend hoge aantallen ongevallen zien: tot en met oktober waren er al 262 aanrijdingen met wilde varkens op de Veluwe. Dat zijn er 43 meer dan in heel 2014.

Dat blijkt uit cijfers die de provincie Gelderland heeft vrijgegeven. Met name op de Noordwest-Veluwe komen veel zwijnen, maar ook edel- en damherten voor de auto. Hoe meer wild er in een gebied woont, hoe vaker een aanrijding, constateert de provincie.

De nieuwe cijfers zijn als bijlage meegestuurd in de beantwoording van vragen van de Gelderse CDA-fractie. Die is bezorgd na de explosieve stijging van het aantal aanrijdingen met zwijnen vorig jaar. Volgens de provincie doen jagers wat ze kunnen om het afschot te behalen. Ook worden steeds vaker borden geplaatst en zwijnen werende bermen aangelegd om iets aan het probleem te doen.

  1. 'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    ,,Deze week draait alles om geld. Geld erin, geld eruit. Wit geld en zwart geld'', klinkt het door de speakers in de kantine van het Morgen College op het Westeinde. Talent4Money, onderdeel van ZorgDat en het TalentHouse, trapte daar gistermiddag de 'Week van het geld' af. ,,Zo'n 20 procent van de jongeren in Harderwijk van 18 jaar of ouder heeft schulden'', vertelt Lisa Hofman (20) van ZorgDat. De leerlingen krijgen allemaal een spaarvarkentje om geld opzij te leggen. ,,Ik ga sparen voor een Ferrari'', zegt een van de leerlingen.

Veluwe