Volledig scherm
© Thinkstock

Tbs voor schizofrene man uit Ermelo

ARNHEM – De 47-jarige schizofrene N.H. uit Ermelo moet naar een tbs-kliniek. Dat bepaalde de rechtbank in Arnhem maandag. H. sloeg een medebewoner van Veldwijk in Ermelo van zijn tuinstoel af en bleef op hem inschoppen.

Mishandeling, oordeelde de rechtbank. H. dacht dat een medebewoner geld van hem had gestolen en wilde dat terughebben. Dat liep uit de hand op 6 juni. Naar eigen zeggen had de Ermeloër de ander maar één keer geslagen.

Ontoerekeningsvatbaar
Het Openbaar Ministerie ging uit van poging doodslag, omdat de Ermeloër met gebalde vuisten sloeg en daarmee doorging toen het slachtoffer al op de grond lag. Voor de uiteindelijke straf maakte dat niet uit, want zoals geëist werd de Ermeloër veroordeeld tot tbs en in een kliniek geplaatst. H. lijdt aan schizofrenie en is door gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Hij is al meerdere keren opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat hij langdurig moet worden behandeld. 'De problemen zijn verergerd en meneer is agressiever', oordeelde een psychiater

  1. 'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    'Week van het geld' moet jongeren bewuster maken

    ,,Deze week draait alles om geld. Geld erin, geld eruit. Wit geld en zwart geld'', klinkt het door de speakers in de kantine van het Morgen College op het Westeinde. Talent4Money, onderdeel van ZorgDat en het TalentHouse, trapte daar gistermiddag de 'Week van het geld' af. ,,Zo'n 20 procent van de jongeren in Harderwijk van 18 jaar of ouder heeft schulden'', vertelt Lisa Hofman (20) van ZorgDat. De leerlingen krijgen allemaal een spaarvarkentje om geld opzij te leggen. ,,Ik ga sparen voor een Ferrari'', zegt een van de leerlingen.

Veluwe