article
1.6215156
Door een opmaakfout is de column van Özcan Akyol vanmorgen verminkt in de krant verschenen. Hierbij de volledig versie.
Column Özcan Akyol | Balans
Door een opmaakfout is de column van Özcan Akyol vanmorgen verminkt in de krant verschenen. Hierbij de volledig versie.
http://www.destentor.nl/extra/columns/column-%C3%B6zcan-akyol-balans-1.6215156
2016-07-23T07:10:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6470297.1477753090!image/image-6470297.jpg
Flevoland,Gelderland,Overijssel,Ozcan Akyol,column,top
Columns
Home / Extra / Columns / Column Özcan Akyol | Balans

Column Özcan Akyol | Balans

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Özcan Akyol
  Door een opmaakfout is de column van Özcan Akyol vanmorgen verminkt in de krant verschenen. Hierbij de volledig versie.
  Niemand hoeft zijn afkomst te verloochen. Alleen moet de balans wel enigszins kloppen.

  Toen ik deze week zat te zappen tussen het Turkse en het Nederlandse journaal, die beide beelden van grote feestvreugde toonden naar aanleiding van de mislukte coup, vroeg ik aan mijn vriendin of ze het verschil tussen de deelnemers in diverse steden zag. Ze moest even nadenken, met haar blik op het scherm. „Er is geen verschil'', merkte ik op.

  Het roekeloze handelen van de Turkse coupplegers legde onbedoeld een fundamenteel probleem in onze samenleving bloot: een aanzienlijk deel van de mensen die wij, een tikkeltje politiek correct, Turkse Nederlanders zijn gaan noemen, hebben meer gemeen met burgers uit Ankara dan Rotterdam. Ze zijn in hoge mate betrokken bij de Turkse politiek en maatschappij.

  Wat hier in Nederland gebeurt, interesseert hen niet. Het afgelopen jaar hebben diezelfde Turkse jongeren, alleen op momenten dat ze werden aangevallen, zich terecht beklaagd over hun status als tweederangsburger. Ik denk aan: discriminatie op de arbeidsmarkt, manipulatieve berichtgeving in de media en etnisch profileren.

  Al deze zaken bestaan en zijn verwerpelijk. Tegelijkertijd moeten we concluderen dat veel fanatici binnen de benadeelde groep weinig hun best doen om beeldvorming en vastgeroeste opvattingen weg te nemen. Het tegendeel is waar, zou ik hier willen beweren.

  De meutes die vorige week op de Erasmusbrug en op andere Europese plekken feest vierden, om vervolgens de jacht op vermeende tegenstanders te openen, geven er blijk van dat ze nog niet helemaal los zijn geraakt van hun roots. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Niemand hoeft zijn afkomst te verloochen. Alleen moet de balans wel enigszins kloppen.

  Wie Turkije als zijn vaderland beschouwt en zich daar ook naar gedraagt, bijvoorbeeld door het verwerpen van Nederlandse normen en waarden, moet niet raar opkijken als hij hier stelselmatig wordt achtergesteld. Hoewel mensen die in het maakbaarheidsideaal geloven, anders zullen beweren, kun je simpelweg niet alles van beide landen krijgen.

  Een volgende keer als we het over inburgeringsproblematiek en discriminatie hebben, is het misschien goed om nog eens terug te denken aan de eigenaardige loyaliteitsoprisping waar we nu getuige van zijn. Ik vind het vooral droevig, niet alleen voor dit land, maar vooral voor de Turkse Nederlanders die deze samenleving wel onvoorwaardelijk omarmen.