article
1.5952063
Een select groepje mensen staat al jaren aan de top van de vier van miljoenenfraude verdachte stichtingen. In wisselende samenstellingen vormen ze het bestuur en nemen ze de boekhouding voor hun rekening.
De hoofdrolspelers in de goede doelen fraude
Een select groepje mensen staat al jaren aan de top van de vier van miljoenenfraude verdachte stichtingen. In wisselende samenstellingen vormen ze het bestuur en nemen ze de boekhouding voor hun rekening.
http://www.destentor.nl/extra/goede-doelen-fraude/de-hoofdrolspelers-in-de-goede-doelen-fraude-1.5952063
2016-04-23T15:24:58+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5433406.1466771224!image/image-5433406.jpg
Deventer,Sociaal en maatschappij,goededoelenfraude,hoofdrolspelers,hermes
Goede doelen fraude
Home / Extra / Goede doelen fraude / De hoofdrolspelers in de goede doelen fraude

De hoofdrolspelers in de goede doelen fraude

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Een select groepje mensen staat al jaren aan de top van de vier van miljoenenfraude verdachte stichtingen. In wisselende samenstellingen vormen ze het bestuur en nemen ze de boekhouding voor hun rekening.

  Harry F. (68) uit Wierden bestempelt zichzelf als hoofdverdachte in het justitieonderzoek.

  Zijn accountant, de 44-jarige Gerwin de Man uit Woudenberg, trok zich twee dagen na de politie-invallen uit alle stichtingen terug. De Man was bestuurslid bij Menodi en NSHD, de holding-BV van F. stond op De Man's huisadres geregistreerd en zijn accountantskantoor Yours verzorgt al jaren de financiële jaarstukken van alle stichtingen.

  Geconfronteerd met zijn vele petten binnen dit netwerk wil De Man weinig kwijt. "Ik had hier nooit in mee moeten gaan", zegt hij hoofdschuddend vanachter het stuur van zijn auto. Hij bezweert van niets te weten en zich daarom meteen van alle organisaties te hebben gedistantiëerd. En de jaarrekening van Werelddier, die is toch door hem opgemaakt? Een blik van verbazing verschijnt op De Mans gezicht. "Nee hoor. Staat het logo van mijn accountantskantoor erop? Dat hebben ze dan zelf gedaan", bezweert de accountant, net voor hij echt geen tijd meer heeft en in zijn SUV-Volvo snel wegrijdt.

  Uit facturen van het accountantskantoor aan Werelddier blijkt duidelijk dat Gerwin de Man hoogstpersoonlijk de jaarstukken heeft opgemaakt. Kostte hem zo'n zes uur. Telefonisch stamelt de accountant dat 'zijn bedrijf geen uitspraken doet over klanten'.

  De 43-jarige Janneke Ruiter uit Enschede nam in januari de leiding over bij drie verdachte stichtingen. Ze mag van de advocaat niets zeggen, maar staat deze krant vanuit de deuropening kort te woord. "Al het geld is naar de goede doelen gegaan", bezweert ze. Ook de 1,5 miljoen per jaar die door de NSHD - waarvan Ruiter sinds 1 januari directeur is - niet nader kan worden verklaard.

  Vreemde eend in de bijt is Mark Vos (56) uit Berghem. Hij is oprichter van de verdachte stichting Werelddier en van het Keurmerk Goed Besteed (KGB), dat alle vier stichtingen dragen. Gerwin de Man was tot 1 april zijn accountant, maar met F. en Ruiter zijn geen dwarsverbanden. "Werelddier wordt vals beschuldigd en is alleen maar klant van Erdma. Meer niet", stelt Vos.