article
1.5952076
ZUTPHEN - Wie in het centrum van Zutphen loopt ziet bijna geen duiven. Van duivenpoep op straat is geen sprake. Sinds de Stichting Stadsduiven duiventillen op daken plaatste, laten de vijfhonderd duiven zich nog amper zien. Om deze situatie in stand te houden, is jaarlijks 8.500 euro nodig.
'Verdacht geld' broodnodig voor dierenasiels
ZUTPHEN - Wie in het centrum van Zutphen loopt ziet bijna geen duiven. Van duivenpoep op straat is geen sprake. Sinds de Stichting Stadsduiven duiventillen op daken plaatste, laten de vijfhonderd duiven zich nog amper zien. Om deze situatie in stand te houden, is jaarlijks 8.500 euro nodig.
http://www.destentor.nl/extra/goede-doelen-fraude/verdacht-geld-broodnodig-voor-dierenasiels-1.5952076
2016-04-23T15:23:57+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5952809.1461422998!image/image-5952809.jpg
Deventer,Sociaal en maatschappij,goededoelenfraude,top,hermes
Goede doelen fraude
Home / Extra / Goede doelen fraude / 'Verdacht geld' broodnodig voor dierenasiels

'Verdacht geld' broodnodig voor dierenasiels

Videos
2
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vogelopvang
   Fotograaf
  ZUTPHEN - Wie in het centrum van Zutphen loopt ziet bijna geen duiven. Van duivenpoep op straat is geen sprake. Sinds de Stichting Stadsduiven duiventillen op daken plaatste, laten de vijfhonderd duiven zich nog amper zien. Om deze situatie in stand te houden, is jaarlijks 8.500 euro nodig.

  Voor groot onderhoud, voor voer en voor het opruimen van kilo's duivenstront per dag. De helft van dat bedrag krijgt de Stichting Stadsduiven van de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren (NSHD). "Als die 4.200 euro per jaar wegvalt, hebben we een groot probleem", zegt Stadsduiven-voorzitter Han Nieuwenhuis.

  De NSHD is de grootste van vier dierenhulporganisaties die door justitie worden verdacht van miljoenenfraude met donateursgelden. Nieuwenhuis: "We zijn erg geschrokken, kunnen het ook moeilijk geloven. We kennen de NSHD als een keurige organisatie."

  Egels
  Zijn verhaal staat niet op zichzelf. De 26 organisaties die tot voor kort geld ontvingen van de NSHD zijn zonder uitzondering lovend. "Het zijn zulke goede mensen. Ik kan me niet voorstellen dat ze de boel belazeren", zegt Barend Landman van Egelopvang Dikke Prik in Warmerhuizen.

  Vogels
  Een worp nijlganskuikens scharrelt in Woudenberg rustig door een grote glazen bak. "Het lijken broertjes en zusjes, maar ze zijn op verschillende plekken gevonden", wijst Helga Rosier. Ze bestiert samen met een club vrijwilligers Vogelopvang Woudenberg. In het kantoor ligt een plastic bordje: 'Wij worden gesteund door de NSHD'. De opvang was een van de eerste goede doelen die op steun van de NSHD kon rekenen. "Ze kwamen langs en waren op zoek naar dierendoelen. Dat zag ik natuurlijk wel zitten."

  De NSHD werd in 1997 opgericht, om armlastige dierenasiels te ondersteunen. Met geld, maar ook door gratis dierenartsen en verzekeringen aan te bieden. Een van de oprichters was Harry F., naar eigen zeggen hoofdverdachte in het fraudeonderzoek. Niet iedereen was positief over deze nieuwkomer. De Vogelopvang kreeg waarschuwingen "Uit kringen van de Dierenbescherming. De nieuwkomer is niet koosjer, zeiden ze, daar moet je niet mee samenwerken. Waarom werd nooit duidelijk."

  Inkomsten
  De NSHD ondersteunt de 26 goede doelen met 250 tot 1.500 euro in de maand. Dat geld wordt vergaard via donateurs. Promotieteams staan in winkelstraten, om dierenvrienden te strikken voor een bijdrage. Die wervingscampagne is uitbesteed aan het Wierdense promotiebureau Erdma, waarvan F. eigenaar is.

  Uitgaven
  Zo'n 35.000 donateurs brengen jaarlijks samen 3 miljoen euro in het laatje. Daarvan gaat 1,1 miljoen op aan wervingskosten. Van het geld dat overblijft komt volgens de NSHD zo'n 1,7 miljoen euro per jaar terecht bij dierenhulporganisaties in het hele land. Een rondgang langs de gesteunde doelen levert een onthutsend beeld op. Stuk voor stuk is men enthousiast over de NSHD en dolblij met de paar honderd euro die elke maand wordt overgemaakt. Maar alles bij elkaar wordt jaarlijks hooguit 145.000 euro uitgekeerd.

  Verschil
  Wat er met de ontbrekende 1,5 miljoen euro is gebeurd, valt niet te herleiden en NSHD-directeur Janneke Ruiter wil het ook niet zeggen: "Dat geld is naar goede doelen gegaan, verder wil ik er niks over kwijt", zegt ze vanuit de deuropening van Erdma.

  Volgens justitie is 8 à 9 procent van het donateursgeld daadwerkelijk bij de goede doelen terecht gekomen. En dat waarschijnlijk al jarenlang, wat het niet herleidbare bedrag doet oplopen tot vele miljoenen. Onderzoek van deze krant staaft deze veronderstelling.

  Niet dat de organisaties zich ooit tekort gedaan hebben gevoeld. Het is ook niet zo dat het geld zomaar werd overgemaakt. Na goedkeuring werd een standaard contract opgesteld, telkens voor zes maanden en ondertekend door F. Vertegenwoordigers van de NSHD kwamen eens per jaar bij de gesteunde goede doelen over de vloer. Even kijken hoe het gaat, even bijkletsen. De bezoekjes werden afgelegd door vrouwen: Alie, José, Julia - het zijn drie namen die veel worden genoemd.

  Van 'grote man' Harry F. is bekend dat hij in grote, dure auto's reed. De politie nam de wagens op 30 maart in beslag tijdens de invallen in Deventer en Wierden. "Ik rijd voor de stichtingen het hele land door, om goede doelen te bezoeken. Daar heb ik een goede auto voor nodig", zei F. in de Stentor.

  Onbekend
  Bij de meeste stichtingen is F. echter nooit gezien. "Zijn naam staat onder het contract, verder kennen we hem niet", zegt Wim Smits van Dierenstichting Hope In Heerlen. Anderen hebben F. alleen ontmoet tijdens het allereerste gesprek met de NSHD.

  Nu justitie de rekeningen van de NSHD heeft bevroren, kan de maandelijkse steun niet naar de doelen worden overgemaakt. Directeur Ruiter heeft daarover een e-mail gestuurd naar alle besturen: 'Dit spijt ons enorm. Wij hebben onze advocaat opdracht gegeven de blokkade zo snel mogelijk te laten verwijderen.' Dat is van levensbelang voor enkele van de goede doelen. "Zonder deze steun kunnen wij niet overleven", zegt Michel van der Plas van de World of Birds Foundation in Erica. Bij Hope In Heerlen wordt de dierenweide betaald van de 500 euro die de NSHD maandelijks overmaakt. "De huurbaas vraagt nu om geld. We hebben het gelukkig een beetje kunnen uitleggen", verzucht Wim Smits.

  Stoppen
  De stichting Pets Paradise Holland uit Badhoevedorp overweegt de stekker eruit te trekken. Dertien jaar ontving de stichting steun van de NSHD, maar afgelopen december kwam plotseling een opzegging. "De euro kon maar een keer worden uitgegeven", was volgens Pauline Neerings de verklaring. "Waarom ze nou precies stopten, ik weet het niet. Als ze hebben gefraudeerd, begint er wel iets te dagen..."

  Op de site van Vogelopvang Woudenberg staat inmiddels dat ze door omstandigheden gesloten is.