Volledig scherm
© Pro Shots

Go Ahead overblufte het Grote Ajax

De eervolste overwinning boekte Go Ahead Eagles op 1 april 1972 in een wedstrijd tegen Ajax. Met een excellerende Ruud Geels in de spits werd het 3-2 in het stadion aan de Deventer Vetkampstraat.


Het was de enige nederlaag die het Grote Ajax leed in het seizoen 1971/1972. De topclub uit Amsterdam won onder trainer Stefan Kovacs verder alles wat er te winnen viel: de landstitel, de KNVB-beker, de Europa Cup I en de wereldbeker voor clubteams.

Sterspeler Johan Cruijff wijdde een hoofdstuk onder de kop ‘Overbluft’ aan de roemruchte uitwedstrijd van Ajax tegen Go Ahead Eagles in zijn boek Cupstukken 71/72.

Overbluft
Dit seizoen werden we één keer overbluft. Door Barry Hughes c.s. We wilden in Deventer, vlak voor de voor ons belangrijke ontmoeting met Benfica, geen risico nemen en met zo weinig mogelijk inspanning een voldoende resultaat uit de bus slepen. In die opzet slaagden we niet. We kregen de pin op de neus, doordat we dachten een 1-2 voorsprong te kunnen consolideren. Ajax schrok niet van de nederlaag. We wisten een foutje te hebben gemaakt en we beseften, dat deze waarschuwing vlak voor een Europa-cupduel niet ongunstig was. Go Ahead schudde ons wakker.

Barry Hughes had uiteraard reeds begrepen, dat wij ons zo weinig mogelijk zouden inspannen. Zijn aanvallend concept was weliswaar gewaagd, maar lag voor de hand. Go Ahead greep ons zo mogelijk op eigen helft aan. De bedoeling was, dat wij de bal niet op ons gemak zouden kunnen aannemen. Zelfs de Deventer spitsen moesten storen. Vooral Rudie Geels deed zijn werk voortreffelijk. Hij gaf ons centrum handen vol werk. Vooral in de lucht. Geels had een groot aandeel in Go Aheads eerste doelpunt. Hij kopte een voorzet van Veenstra door op Smid. En Smid passeerde Stuy.

We kwamen in de verdrukking. We werden gedwongen terug te slaan. Eerst door Johan Neeskens. Hij verwerkte een corner van Pietje Keizer op de juiste wijze. En binnen drie minuten kon ik eveneens scoren na een combinatie tussen Swart en Suurbier. We dachten Go Ahead ingepakt te hebben. Maar na rust kwam het terug. En hoe. Go Ahead knokte voor elke vierkante centimeter. Rudie Geels bereikte met twee kopstoten voor zijn ploeg een verdiend resultaat: 3-2.

  1. Bekking architect van renovatie en wederopbouw Go Ahead Eagles

    Bekking architect van renovatie en wederopbouw Go Ahead Eagles

    Technisch manager Dennis Bekking werd vorig seizoen niet zelden weggehoond door de achterban. Voor het sportief onheil bij Go Ahead Eagles waaraan hij - voor een groot deel - amper schuld had. Ruim twee maanden na de degradatie uit de eredivisie en de vrijwel complete nieuwbouw van het sportieve huis in Deventer ziet het voetballeven van technisch manager Dennis Bekking er opeens heel anders uit. Bekking richt met Go Ahead Eagles de blik weer naar voren en zoekt een weg terug naar de eredivisie met een voetbalplan doordrenkt van topsport, ambitie, traditie en toekomst.