Volledig scherm
Zo zou het havenhoofd er ongeveer er uit moeten komen te zien. © Gemeentebelang

'Maak havenhoofd op puntje van strekdam in Harderwijk'

HARDERWIJK - Het uiterste puntje van de strekdam in Harderwijk, moet worden omgevormd tot een havenhoofd. Mensen kunnen daar dan heen wandelen en genieten van het uitzicht op het Wolderwijd.

Dat is althans de wens van de fractie van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden (GB). De partij heeft een plan gemaakt en hoopt dat dat wordt overgenomen door het college van burgemeester en wethouder.

"Het idee is drie jaar geleden ontstaan vanuit de Vereniging Historische Schepen Harderwijk (VHSH)", vertelt GB-raadslid Bert Holleman. "Voorzitter Cees Poel vroeg ons dit plan op de politieke agenda te zetten. Het doel is om het cultuurhistorisch aanzicht en de belevingswaarde van onze stad te herstellen. Wij vinden dit een uitgelezen kans om een stukje historie van Harderwijk nieuw leven in te blazen."

Gemeentebelang wil dat er op het uiterste puntje van de strekdam, die naast het Dolfinarium is gelegen, een uitkijkplekje wordt gecreeerd. "Het Havenhoofd van Harderwijk was een begrip in vroeger tijden", aldus Holleman. "Het was een houten constructie op het uiterste puntje van de pier, met daarop een bakenlicht en een misthoorn." De noodzaak voor een dergelijke voorziening is anno 2016 niet meer aanwezig in Harderwijk. Maar een havenhoofd kan natuurlijk wel een recreatieve functie hebben, aldus GB.

  1. Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Tijdens de live uitgezonden finale van Holland’s Got Talent lieten de leden Yenny Luu, Michel Luu en Romy Snaauw de mystieke kant van hun sport Kempo Kuntao zien. Tussen de acrobaten, rockers, zangers en (ballet)dansers in de Media Arena vielen ze in elk geval op. De top drie wisten ze echter bij zowel de jury als het publiek niet te halen. De 2,5 miljoen kijkers kozen voor dansgroep The Fire uit Eindhoven als uiteindelijke winnaar, voor de rockgroep Black Swords en danser Daniël.

Veluwe