Volledig scherm
Twee mannen waren woensdag bezig met het verwijderen van asbesthoudende platen. © Peter de Bruijn

Nog veel asbest op Gelderse daken

Arnhem Er ligt nog zeker veertien miljoen vierkante meter aan asbestplaten op Gelderse daken. Dan gaat het vooral om (voormalige) stallen en schuren in agrarisch gebied en om bedrijfspanden.

Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op vragen van de Gelderse VVD-fractie. Die wilde weten hoe groot het probleem is in de provincie. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in heel Nederland verboden.

Statenlid Marieke Schriks heeft alweer nieuwe vragen gesteld aan de provinciebestuurders. Ze wil dat ondernemers meer worden geholpen om op tijd van die daken af te komen. Eventueel door de regeling te verlengen die het mogelijk maakt om zonnepanelen te plaatsen op daken waar asbest verdwijnt. Ook wil Schriks dat de provincie Gelderland zich actiever opstelt richting 'Den Haag'. Er wordt namelijk in overleg met de staatssecretaris nagedacht over een landelijke oplossing voor het dakenprobleem. Gelderland laat zich in dat overleg vertegenwoordigen door Overijssel, maar dat vindt Schriks iets te makkelijk.

Ze zegt: ,,De kosten van sanering zijn zo hoog dat dit ten koste kan gaan van de volksgezondheid en de werkgelegenheid. Veel ondernemers kunnen deze kosten namelijk niet opbrengen. De kans dat de doelstelling (asbestvrij in 2024) niet wordt gehaald, is bovendien groot."

Volgens het VVD-statenlid zijn de bestaande subsidieregelingen slechts een druppel op de gloeiende plaat. Vooral boeren zijn ongerust over de hoge kosten.

Ook is de VVD verbaasd dat er nog geen geld beschikbaar is in de begroting van 2017 voor het saneren van 22.000 vierkante meter aan asbestdaken op gebouwen van de provincie Gelderland.

  1. Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Tijdens de live uitgezonden finale van Holland’s Got Talent lieten de leden Yenny Luu, Michel Luu en Romy Snaauw de mystieke kant van hun sport Kempo Kuntao zien. Tussen de acrobaten, rockers, zangers en (ballet)dansers in de Media Arena vielen ze in elk geval op. De top drie wisten ze echter bij zowel de jury als het publiek niet te halen. De 2,5 miljoen kijkers kozen voor dansgroep The Fire uit Eindhoven als uiteindelijke winnaar, voor de rockgroep Black Swords en danser Daniël.

Veluwe