Volledig scherm
© Thinkstock

Vijvers in Harderwijk afgevist

HARDERWIJK - Beroepsvissers van Sportvisserij Nederland en een aantal vrijwilligers van hengelsportvereniging De Snoek in Harderwijk gaan volgende maand op drie dagen verschillende stadsvijvers 'afvissen'. Het moet duidelijk maken welke vissoorten er waar zitten en of de hengelsportvereniging nog maatregelen moet nemen om geschikte jeugdvijvers te krijgen.

Want De Snoek is een grote vereniging, met 2200 leden, maar het aantal jeugdleden kan nog wel omhoog. Dat beaamt ook bestuurslid Ron Karssen. "We willen weer meer doen voor de jeugd. Eerder speelde de jeugd buiten of voetbalden ze. Nu zitten ze achter de tablet. Wij willen juist weer meer jeugdige vissers krijgen. Dat is ons doel."

'Jeugdvijvers'
Sterker nog: de hengelsportvereniging wil een aantal speciale 'jeugdvijvers' creëren. "Vijvers met veel voorn en kleinere vissen, ideaal voor de jeugd", legt Karssen uit. De Snoek huurt de vijvers van de gemeente, maar moet zelf de visstand in de gaten houden. Alleen is dat vanwege onder meer de ingebruikname van het nieuwe onderkomen van de vereniging de laatste drie jaar niet gelukt.

Data
"We hebben daarom bij de landelijke vissersbond aangeklopt, want die heeft de knowhow. Zij gaan met professionele vissers de vijvers afvissen. De wateren worden niet leeggehaald, maar ze gaan kijken wat voor vis er waar zit. Er wordt een inventarisatie gemaakt." Die data wordt meegenomen in een onderzoek, waar de hengelsportvereniging waarschijnlijk volgend voorjaar de uitslagen van tegemoet kan zien. "Op basis van dat onderzoek kunnen we maatregelen nemen. We kunnen bijvoorbeeld wat karpers verplaatsen."

Het moet uiteindelijk leiden tot een aantal vijvers, waar de jeugd ideaal kan vissen. Het gaat om de vijvers bij de 'Sypel', Couperuslaan, St. Jansdal en Drielanden in Harderwijk. Overigens gaat het dan wel om jeugdvijvers; iedereen met een vispas mag er gewoon blijven vissen.

Het afvissen vindt plaats van 15 tot 17 november. De hengelsportvereniging is nog bezig om ook een basisschool uit te nodigen bij het bijzondere project.

  1. Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Tijdens de live uitgezonden finale van Holland’s Got Talent lieten de leden Yenny Luu, Michel Luu en Romy Snaauw de mystieke kant van hun sport Kempo Kuntao zien. Tussen de acrobaten, rockers, zangers en (ballet)dansers in de Media Arena vielen ze in elk geval op. De top drie wisten ze echter bij zowel de jury als het publiek niet te halen. De 2,5 miljoen kijkers kozen voor dansgroep The Fire uit Eindhoven als uiteindelijke winnaar, voor de rockgroep Black Swords en danser Daniël.

Veluwe