Volledig scherm
© Thinkstock

Vuist tegen zonder diploma van school gaan

VELUWE - Het aantal vroegtijdige schoolverlaters in de regio Noordwest-Veluwe moet in 2020 gedaald zijn tot maximaal 187. Voor dit jaar zijn dat er nu 208, twintig minder dan vorig jaar. Om dit doel te bereiken hebben 25 organisaties deze week bij Landstede in Harderwijk hun handtekening gezet onder een convenant dat dit nastreeft.

Het betreft diverse onderwijsinstellingen, Leerlingzaken, Stichting Leerlingenzorg en de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Zeewolde, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Het Regionale Meld- en Coördinatiepunt (RMC) heeft de afgelopen jaren zijn steentje bijgedragen aan de daling. "Het is onze taak dat we ervoor zorgen dat jongeren voelen dat ze ergens terecht kunnen als het moeilijk gaat", zegt RMC-coördinator Maria Lauran. "Het afgelopen jaar hebben 208 van de 15.000 jongeren voortijdig de school verlaten. Dat is toch nog 208 te veel."

Praktijkonderwijs
De doelgroep waar het convenant zich op richt wordt uitgebreid met leerlingen van het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Lauran: "Dus we moeten de aanpak intensiveren. Deze doelgroep verdient het." Onderwijswethouder Pieter Teeninga van Harderwijk onderschrijft dat. "Zij moeten leren hun verantwoordelijkheid te nemen, en het is onze taak hen daarbij te helpen."

Landstede-directeur Pim Hulsman wil vooral de mensen achter de getallen in beeld houden. "Als we toch nog vijftig, zestig extra jongeren een goed toekomstperspectief kunnen bieden, dan maak je niet alleen hen, maar ook hun omgeving, hun ouders een stuk gelukkiger." Een van de instrumenten die daarbij wordt ingezet is 'gepersonaliseerd onderwijs'. "Daarmee sluiten we aan op dat waar de jongere zelf aan toe is", legt Hulsman uit.

Extra zorg
Derko Slot, programmamanager, vult aan. "Overbelaste leerlingen krijgen extra zorg. Door ze goed op te vangen en te begeleidingen moeten ze een fijnere periode hebben en hun diploma behalen. In het project 'doorbraak' gebeurt dat zelfs op een hele intensieve manier." Maar er is volgens Slot nog meer: "Aan de preventieve kant is er aandacht voor loopbaanbeleid, zodat er goede keuzes worden gemaakt. Een warme overdracht tussen scholen is belangrijk zodat de nieuwe school weet wat er speelt bij een leerling uit de kwetsbare groep. Aan het einde wordt gezorgd voor een goede koppeling bij de overgang van school naar werk. Daarnaast wordt het verzuim goed in de gaten gehouden. We zetten niet alleen een vinkje, maar gaan het gesprek aan. We willen de leerlingen laten voelen dat ze welkom zijn op school en dat we ze missen."

Volledig scherm
De ondertekenaars van het convenant. Foto: Landstede
  1. Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Kempo Kuntao buiten top drie in finale Holland’s Got Talent

    Tijdens de live uitgezonden finale van Holland’s Got Talent lieten de leden Yenny Luu, Michel Luu en Romy Snaauw de mystieke kant van hun sport Kempo Kuntao zien. Tussen de acrobaten, rockers, zangers en (ballet)dansers in de Media Arena vielen ze in elk geval op. De top drie wisten ze echter bij zowel de jury als het publiek niet te halen. De 2,5 miljoen kijkers kozen voor dansgroep The Fire uit Eindhoven als uiteindelijke winnaar, voor de rockgroep Black Swords en danser Daniël.

Veluwe