Diezerstraat Zwolle.
Volledig scherm
Diezerstraat Zwolle. © Archieffoto Sacha Wunderink

PvdA Zwolle: Wie betaalt die hoofdprijs?

ZWOLLE - Allemaal leuk en aardig zo'n prijsvraag onder Zwolse creatievelingen voor een plattegrond met alle trekpleisters, maar waar komt die beloning van 2500 euro vandaan?

Dat vraagt de PvdA-fractie in Zwolle zich af.

"De gemeente wil graag een aantrekkelijke plattegrond van de binnenstad, zodat voetgangers makkelijker hun weg naar diverse trekpleisters in de stad kunnen vinden", beschrijft Patty Wolthof namens de PvdA. "Voor het ontwerp van deze plattegrond heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven, om zodoende allerlei Zwolse creatievelingen te verleiden mee te denken. In de voorwaarden lezen we dat iedereen die wil deelnemen een schetsontwerp moet inleveren. Vervolgens worden uit die schetsontwerpen maximaal vijf stuks gekozen. Die deelnemers mogen dan een definitief ontwerp mogen maken, tegen een vergoeding van 500 euro. De uiteindelijke winnaar krijgt 2500 euro, waarbij de BTW-afdracht voor de ontwerper is én waarbij de winnaar afstand doet van auteursrechten."

Ondernemers
De PvdA is 'uiteraard voor het betrekken van creatieve ondernemers bij dit soort uitdagingen', schrijft Wolthof. "Echter, dit moet niet ten koste gaan van de kwaliteit en er moet rekening worden gehouden met de benodigde, vaak specialistische kennis en daarbij behorende uren die een ontwerper hieraan zal moeten besteden." Ze wil dan ook van het college van B en W weten hoe de hoogte van de beloning tot stand is gekomen en op hoeveel uur werk dit is gebaseerd.

Wolthof wijst op de motie 'Tegen de bakker' die voor de zomer werd aangenomen. "Daarin staat dat de gemeente het goede voorbeeld geeft als het gaat om goed werkgeverschap, ook in de creatieve sector: eerlijke beloning voor eerlijk werk."

  1. Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Zes op de tien kinderen die in armoede opgroeien, hebben ouders die gewoon werken. Deze gezinnen komen financieel moeilijk rond, maar profiteren vaak niet van toeslagen en jeugdvoorzieningen zoals voor sport en cultuur. Overheid, scholen en bedrijven moeten meer samenwerken om de oorzaken van armoede aan te pakken. Ze kunnen hoge schoolkosten beperken, regelingen eenvoudiger maken, voorlichting verbeteren en voorkomen dat mensen gestraft worden omdat hun toeslag vervalt zodra ze iets gaan verdienen.
  2. Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    De reconstructie van het Raalter kruispunt Bos is woensdagavond bijna als hamerstuk doorgeschoven naar de agenda van Provinciale Staten voor 12 april. Alle fracties zijn het in grote lijnen eens met het voorstel om 33 miljoen euro te investeren in het ongelijkvloers maken van 'knooppunt Raalte', waar de provinciale weg N348 de spoorlijn Zwolle-Almelo en rijksweg N35 kruist. De totale investering kost 50 miljoen, waarvan het Rijk na lang Overijssels lobbyen maximaal 12,5 miljoen euro meebetaalt en de gemeente Raalte 4,5 miljoen.