Woensdagochtend, half zeven: een verwoestende brand legt het Fonteyn-pand in de as.
Volledig scherm
Woensdagochtend, half zeven: een verwoestende brand legt het Fonteyn-pand in de as. © ANP

Sloop Fonteyn Uddel al begonnen, daags na verwoestende brand

UDDEL - Brandweer en politie zijn donderdag begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van de grote brand bij Fonteyn Outdoor Living Mall in Uddel. Donderdag is ook al begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden.

Fonteyn werd woensdagochtend getroffen door een brand die driekwart van het enorme pand (negen aan elkaar geschakelde hallen) in de as legde. De schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen.

Tientallen brandweerlieden waren woensdag bijna twaalf uur in touw met het bestrijden van de brand en nabluswerkzaamheden. Woensdagavond moest de brandweer nog één keer terug naar het terrein aan de Meervelderweg voor een smeulbrandje.

Een gespecialiseerd sloopbedrijf verleende woensdag al assistentie aan de brandweer, om beter bij moeilijk bereikbare brandhaarden te komen en brandende resten uit elkaar te trekken. Een dag later werd begonnen met de sloop van het pand, omdat er op diverse plekken insortingsgevaar is.

Brandweerwoordvoerder Frank Schipholt schat in dat driekwart van het enorme hallencomplex als verloren moet worden beschouwd. ,,Dat moet gesloopt worden en opnieuw opgebouwd. De inzet is om het deel dat niet getroffen is door de brand te behouden.''

Het Team Brandonderzoek is druk met onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Volledig scherm
Het Team Brandonderzoek is druk met onderzoek naar de oorzaak van de brand. © Pim Velthuizen
Fonteyn-eigenaar Dolf Nieland (gele blouse) bekijkt de schade aan zijn bedrijfspand.
Volledig scherm
Fonteyn-eigenaar Dolf Nieland (gele blouse) bekijkt de schade aan zijn bedrijfspand. © Pim Velthuizen
De ravage die de brand heeft aangericht is vanuit de lucht goed te zien.
Volledig scherm
De ravage die de brand heeft aangericht is vanuit de lucht goed te zien. © Wilbert Bijzitter
  1. Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Zes op de tien kinderen die in armoede opgroeien, hebben ouders die gewoon werken. Deze gezinnen komen financieel moeilijk rond, maar profiteren vaak niet van toeslagen en jeugdvoorzieningen zoals voor sport en cultuur. Overheid, scholen en bedrijven moeten meer samenwerken om de oorzaken van armoede aan te pakken. Ze kunnen hoge schoolkosten beperken, regelingen eenvoudiger maken, voorlichting verbeteren en voorkomen dat mensen gestraft worden omdat hun toeslag vervalt zodra ze iets gaan verdienen.
  2. Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    De reconstructie van het Raalter kruispunt Bos is woensdagavond bijna als hamerstuk doorgeschoven naar de agenda van Provinciale Staten voor 12 april. Alle fracties zijn het in grote lijnen eens met het voorstel om 33 miljoen euro te investeren in het ongelijkvloers maken van 'knooppunt Raalte', waar de provinciale weg N348 de spoorlijn Zwolle-Almelo en rijksweg N35 kruist. De totale investering kost 50 miljoen, waarvan het Rijk na lang Overijssels lobbyen maximaal 12,5 miljoen euro meebetaalt en de gemeente Raalte 4,5 miljoen.