Volledig scherm
© RGBStock

Wijn moet weg uit Waanders

ZWOLLE - Wim Waanders mag geen wijn meer verkopen in zijn Zwolse boekhandel Waanders In de Broeren. Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente krijgt bovendien een tik op de vingers, zij heeft op onjuiste gronden afgezien van handhavend optreden tegen de verkoop van de wijn tussen de culinaire boeken. De Slijtersunie besloot in september vorig jaar naar de rechter te stappen om de verkoop van de flessen wijn stop te zetten.

De belangenorganisatie had de gemeente gevraagd op te treden, maar burgemeester Henk Jan Meijer weigerde. De gemeente was juist een proef begonnen waarin ondernemers meer vrijheid krijgen. Ook heeft de gemeente zich aangemeld voor een pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarbij wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel (blurring) toe te staan.

Die pilot vond de gemeente belangrijker dan het verweer van de SlijtersUnie.

Binnen de Drank- en Horecawet is het echter niet mogelijk te experimenteren met deze regelgeving.

  1. Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Veel armoede onder kinderen ondanks werkende ouders

    Zes op de tien kinderen die in armoede opgroeien, hebben ouders die gewoon werken. Deze gezinnen komen financieel moeilijk rond, maar profiteren vaak niet van toeslagen en jeugdvoorzieningen zoals voor sport en cultuur. Overheid, scholen en bedrijven moeten meer samenwerken om de oorzaken van armoede aan te pakken. Ze kunnen hoge schoolkosten beperken, regelingen eenvoudiger maken, voorlichting verbeteren en voorkomen dat mensen gestraft worden omdat hun toeslag vervalt zodra ze iets gaan verdienen.
  2. Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    De reconstructie van het Raalter kruispunt Bos is woensdagavond bijna als hamerstuk doorgeschoven naar de agenda van Provinciale Staten voor 12 april. Alle fracties zijn het in grote lijnen eens met het voorstel om 33 miljoen euro te investeren in het ongelijkvloers maken van 'knooppunt Raalte', waar de provinciale weg N348 de spoorlijn Zwolle-Almelo en rijksweg N35 kruist. De totale investering kost 50 miljoen, waarvan het Rijk na lang Overijssels lobbyen maximaal 12,5 miljoen euro meebetaalt en de gemeente Raalte 4,5 miljoen.