Volledig scherm

Zwolle: geen signalen afblazen azc

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat er vooralsnog gewoon vanuit dat er een asielzoekerscentrum voor 600 mensen in de gemeente komt.

"Uit recente contacten met het COA is niet gebleken dat het azc in Zwolle wordt heroverwogen", zegt een woordvoerster van de gemeente.

Gisteren bleek dat al geplande nieuwe asielzoekerscentra in den lande mogelijk toch worden afgeblazen. Dit omdat de instroom van vluchtelingen weer afneemt. Nu al zou er een forse overcapaciteit zijn in de asielcentra. Verschillende gemeenten hebben al te horen gekregen dat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) alsnog afziet van de geplande bouw van een nieuw centrum. Zwolle heeft daarover niets gehoord. Maar, zegt de gemeente, het is aan het COA om de afweging te maken. Die heeft het overzicht.

In april besloot de gemeenteraad medewerking te verlenen aan de komst van maximaal 600 asielzoekers op het waterschapsterrein achter ziekenhuis Isala. Het COAwil hier hoogwaardige nieuwbouw plegen. Gezien de investering daarvoor zou het centrum minstens vijftien jaar moeten blijven bestaan. De geplande opening is in de loop van 2017.