Volledig scherm
De begraafplaats van de Ommerschans, onderdeel van de Koloniën van de Weldadigheid, geeft een indruk van de historie. © Frans Ebeltjes

Bussemaker nomineert Koloniën van Weldadigheid voor Werelderfgoedlijst UNESCO

REGIO - De Koloniën van de Weldadigheid zijn door minister Bussemaker genomineerd voor het Werelderfgoed van UNESCO. De koloniën, die o.a. liggen Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord en Ommerschans verdienen volgens Bussemaker een plekje op de UNESCO-lijst.

Franse overheersing
De Koloniën van Weldadigheid waren een idee van generaal Johannes van den Bosch uit 1818. Hij wilde de enorme armoede na de Franse overheersing bestrijden door mensen hun eigen grond te geven, die ze moesten verbouwen onder zware omstandigheden. Het experiment was geen onverdeeld succes.

Tussen 1818 en 1825 werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht, in dunbevolkte uithoeken van het koninkrijk. Vijf koloniën bevinden zich in het noordoosten van het huidige Nederland: Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Ommerschans en Veenhuizen. Twee koloniën liggen in België: Wortel en Merksplas. De Koloniën zijn herkenbaar aan hun unieke lanen en gebouwen, die qua uitstraling sterk op elkaar lijken en bovendien nog in goede staat verkeren.

Cultuurhistorisch waarde
Wegens hun unieke cultuurhistorische waarde worden de Koloniën van Weldadigheid voordragen door het kabinet om op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst te worden. ,,De Koloniën van Weldadigheid zijn een voorbeeld van de verheffing van het volk. Het project werd in de negentiende eeuw gestart om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen, met leerplicht en medische zorg. Maar de inwoners moesten ook hard werken en zich aan strenge regels houden,” zegt minister Bussemaker.,,De Koloniën van Weldadigheid maken een bijzondere episode uit de geschiedenis zichtbaar. Ze zijn een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO waard.“

Voordracht
Nederland en Vlaanderen doen de voordracht van de Koloniën van Weldadigheid gezamenlijk. Beide overheden trekken samen op omdat de koloniën werden gevormd in de tijd dat Nederland en België één land waren. De vijf Nederlandse koloniën worden samen met de twee Vlaamse koloniën voorgedragen voor de UNESCO-lijst.

Besluit
Unesco zal zich in 2018 uitspreken over de nominatie. Nederland heeft al tien andere erfgoederen op de lijst staan, waaronder de Waddenzee en de Schokland.

Volledig scherm
Admiraal Johannes van den Bosch, stichter van de Maatschappij van Weldadigheid.
  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.