Volledig scherm
© Emiel Muijderman

De eerste strooiauto's rijden door de regio

FLEVOLAND/DRENTHE - De eerste strooiauto's van dit winterseizoen zijn maandagavond ingezet. Dat meldt Rijkswaterstaat. Op een kaart is te zien dat er steeds meer strooiauto's rijden in Flevoland, de kop van Overijssel, Drenthe en rondom Amsterdam. Dinsdag moeten automobilisten tijdens de ochtendspits dan ook rekening houden met lokale gladheid en mist.

Dit maakt de toch altijd al drukke ochtendspits er niet gemakkelijker op, waarschuwt de Verkeersinformatie Dienst.

De gladheid doet zich vooral voor op lokale wegen van zuidwest naar noordoost over het land: van Zeeland naar Groningen. Ook delen van de Randstad kunnen te maken krijgen met lokale gladheid en mist. Op snelwegen zijn vooral bruggen, viaducten en op- en afritten gladheidsgevoelig.

De gladheid zal zich niet op grote schaal voordoen: de bodem is nog warm en sommige wegen zullen al opgedroogd zijn voordat ze kunnen bevriezen. Toch zijn de strooiwagens de weg al opgegaan om preventief te strooien.

Mist
De mist zal vooral in het midden en oosten een rol gaan spelen. Volgens Weerplaza kan het zicht tot onder de 100 meter zakken.
Het lijkt te gaan om mistbanken. Spitsstroken kunnen dan vaak open blijven, maar vanwege het snel wisselende zicht van plaats tot plaats is de situatie wel verraderlijker.

Bekijk hier de inzet van de stroowagens

Volledig scherm
Momentopname van de strooikaart, maandagavond om 21.30 uur. De roze en paarse tekens duiden op activiteit van de strooiwagens. De grijze zijn nog niet ingezet. © www.rijkswaterstaatstrooit.nl
  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.