Volledig scherm
Ilda Simonian © Festival De Oriënt

Festival De Oriënt breidt uit

DEVENTER - Een verbinding leggen tussen het westen en het oosten, dat is het doel van Festival De Oriënt, dat dit jaar een nog breder programma biedt dan de editie van vorig jaar.


Culturele en maatschappelijke instellingen zoals de School van Frieswijk, het Havenkwartier, het Penninckshuis en het Muziekhuis zijn dit jaar aangehaakt. Ook nieuw in de editie van 2016 is ‘De Oriënt in het Havenkwartier’ met activiteiten in De Perifeer, TAMTAM, het Kunstenlab en PIKNIK en Oriëntaals eten in Fooddock.

Festival De Oriënt biedt van zaterdag 17 tot en met zondag 25 september in heel Deventer concerten, lezingen, workshops, exposities en films die gaan over de geschiedenis en cultuur van landen als Syrië, Iran, Turkije en Armenië. Het festival wil bijdragen aan een verdiepingsslag door mensen de gelegenheid te bieden op deze manier kennis te laten maken met deze regio.

Enkele hoogtepunten dit jaar zijn volgens festivalprogrammeur Johan Kuipers het openingsconcert van het duo Neighbours in het Etty Hillesum Centrum, de documentaire The Young Wrestlers in Filmhuis De Keizer en de concerten van zangeressen Shaza Hayek en Ilda Simonian in onder meer het Burgerweeshuiscafé. Doordat het festival valt tijdens de Vredesweek zijn er verschillende extra’s zoals de Vredesweeklezing door hoogleraar Leo Lucassen en schrijver Rodaan Al Galidi uit Irak op 22 september in Saxion Hogeschool en een stille tocht en stiltekring op 20 september in de binnenstad.

De coördinatie van het festival is in handen van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving. Het volledige programma is te vinden op www.facebook.com/FestivalDeOrient.

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.