Volledig scherm
Kasia Niewiadoma komt in 2016 juichend over de meet op de Loolaan in Apeldoorn. © Archief

'Gelderland' en IJsseldelta verdrongen door Gold Race

APELDOORN/ZWOLLE - De komst van de Ladies Edition van de Amstel Gold Race op 16 april 2017 is door het vrouwenpeloton met veel enthousiasme ontvangen.

Maar de wedstrijd verdringt op de wielerkalender zowel de Ronde van de IJsseldelta als de Ronde van Gelderland.

Beide wedstrijdorganisatoren hebben van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) nieuwe wedstrijddata gekregen: zaterdag 20 mei (IJsseldelta) en zondag 21 mei (Gelderland). Omdat de Amstel Gold Race een beschermde status heeft als onderdeel van de Women's WorldTour moeten beide wedstrijden verhuizen. Maar ook anders zou men het onderspit delven in deze concurrentiestrijd. 'Ik ga ervan uit dat de KNWU een goed alternatief heeft gevonden' zegt Jan van Ommen namens de Omloop van de IJsseldelta. Jurry Hulzebos van de Ronde van Gelderland is minder tevreden. 'We hadden de perfecte datum tussen de Energiewacht Tour en de Waalse Pijl, waardoor veel sterke teams bij ons het vertrek namen. We moeten kijken of het organisatorisch mogelijk is de wedstrijd te verhuizen naar mei, ook omdat er meerdere andere evenementen voor jeugd, masters en toerrijders verbonden zijn aan de Ronde van Gelderland.'

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.