Volledig scherm

Herdenking bombardement Zutphen

ZUTPHEN - Het bombardement op Zutphen in 1944 wordt vrijdagmorgen om 11.15 herdacht op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg.


Het bombardement van Zutphen was op zaterdagmiddag 14 oktober 1944. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de oude IJsselbrug in Zutphen om de aanvoer van troepen en wapens voor de Duitse bezetter richting Arnhem te verhinderen. De bommen kwamen echter vooral op gebouwen in het centrum terecht. De gevolgen waren verwoestend. Straten als Rozengracht, Barlheze, Kreijnckstraat en Apenstert zijn bijna compleet weggevaagd. Onder de burgerbevolking vielen meer dan honderd doden en honderden gewonden. Een aantal vermisten werd nooit teruggevonden. Op de begraafplaats aan de Warnsveldseweg werden 92 doden begraven.

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.