Volledig scherm
© Erna Lammers

Kampen loopt achter met huisvesting statushouders

KAMPEN - De gemeente Kampen loopt achter met het huisvesten van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning).

In totaal moeten 131 statushouders dit jaar aan een woning worden geholpen in Kampen. In 66 gevallen is dat nog niet gelukt. Voor 42 van hen is al een woning beschikbaar, maar moet de verhuizing nog plaatsvinden. Voor 24 mensen is nog geen onderdak gevonden.

Stationskwartier
„We zijn in gesprek met de woningcorporaties om het doel voor dit jaar te kunnen halen”, zegt wethouder Eibert Spaan. Zoveel mogelijk woningen die vrijkomen, worden toegewezen aan statushouders. Maar dan moet dat wel passend zijn. Nieuwbouwwoningen in het Stationskwartier gaan met voorrang naar inwoners van Kampen, zodat statushouders de vrijkomende huizen kunnen betrekken.

Meer woningen
Wat Kampen parten speelt, is dat er dit jaar meer alleenstaande statushouders komen. En dat betekent dat er meer woningen nodig zijn.
Het doel voor de eerste helft van volgend jaar is al bekend: 40 mensen moet onderdak worden verschaft. De verwachting is dat dat aantal in de tweede helft van het jaar omhoog gaat.

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.