Volledig scherm
De raadszaal in het Gemeentehuis van Dalfsen. Foto Erna Lammers

Minder huizen in het Vechtdal voor vluchtelingen nodig

DALFSEN/ - De gemeenten Ommen, Hardenberg en Dalfsen worden geacht om in de eerste helft van 2017 respectievelijk 14, 46 en 22 statushouders van woonruimte te voorzien. Dat zijn er beduidend minder dan vorig jaar, toen het rijk dezelfde gemeenten voor dezelfde periode een taakstelling van 21, 33 en 70 gaf.

De verwachting is overigens wel dat het aantal in de tweede helft van 2017 hoger zal liggen. Met name in Dalfsen heeft de naar beneden bijgestelde opdracht gevolgen. Die gemeente besloot immers om elf locaties aan te wijzen als woongebieden voor vluchtelingen. Nu Dalfsen eenderde minder statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - hoeft te huisvesten, gaat wethouder Maurits von Martels nog eens naar die plannen kijken.

Alle elf locaties blijven in beeld om bebouwd te worden. „En zullen ook altijd in beeld blijven. We houden wel als uitgangspunt dat we huisvesting van statushouders verdeeld over de kernen willen spreiden.”

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.