Volledig scherm

Oudste kaart van Deventer

DEVENTER - Het Historisch Centrum Overijssel heeft als inzending voor de verkiezing van de Nederlandse archieven Stuk van het Jaar 2016 één van de oudste kaarten van Deventer ingezonden.

De kaart, een voorstel van Andries de Roy voor de nieuwe vestingwerken, stamt uit 1599. De kaart is opgevouwen en opgestuurd aan de stadhouder Prins Maurits. De vouwen zijn nog zichtbaar in het perkament. Onder stadhouder Prins Maurits werden eind 16e eeuw tijdens de tachtigjarige oorlog veel steden van nieuwe aarden wallen voorzien in plaats van de oude stenen vestingwerken. Meer informatie is vindbaar op stukvanhetjaar.nl.

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.