Volledig scherm

Rondwandeling door de Ommerschans vol geschiedenis

OMMERSCHANS – Vereniging de Ommerschans houdt zondag 21 augustus een rondwandeling door de Ommerschans.

Gidsen vertellen de deelnemers van alles over de bewogen geschiedenis van het gebied. In de zestiende eeuw stond hier een verdedigingsbolwerk dat de Noordelijke Nederlanden moest beschermen tegen de Spanjaarden, terwijl het gebied in de negentiende eeuw onderdeel werd van de Maatschappij van Weldadigheid. De Ommerschans deed dienst als straf- en bedelaarskolonie.

Hoewel de lanenstructuur nog goed zichtbaar is, heeft de natuur hier meer dan honderd jaar haar werk gedaan. De fundamenten van de gebouwen zijn overwoekerd, maar de laatste jaren is er dankzij herstelwerkzaamheden weer veel zichtbaar geworden.

De start van de rondwandeling is om 14.30 uur bij de historische boerderij van de familie Hiemstra aan Balkerweg 72 in Ommerschans. Meedoen kost 5 euro. Voor leden van de vereniging is de wandeling gratis. Opgave is niet nodig. Meer informatie op de website.

www.deommerschans.nl

  1. 'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'
    Video

    'Door Eurlings betaalde provincie fors mee aan wegen'

    Het is vooral door toedoen van voormalig minister Camiel Eurlings dat de provincie Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies heeft bijgedragen aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. Dat zei staatssecretaris en kandidaat-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma zaterdag in een verkiezingsdebat op de vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoe het mogelijk is dat Overijssel relatief veel meer geld kwijt is aan wegen dan andere provincies.