Gert Katerberg, de nieuwe stadsdichter van Raalte. Foto: Ab Hakeboom
Volledig scherm
Gert Katerberg, de nieuwe stadsdichter van Raalte. Foto: Ab Hakeboom

Gert Katerberg nieuwe dorpsdichter van Raalte

RAALTE - Gert Katerberg is de opvolger van Benne Solinger als dorpsdichter van de gemeente Raalte. Dat is zaterdagochtend door wethouder Roger de Groot bekend gemaakt tijdens de Gedichtendag van RTVRaalte.

Katerberg is 46 jaar en oud-docent van basisschool de Ieme in Raalte. Hij had een naamloos gedicht ingestuurd dat in totaal 212 stemmen kreeg. In totaal hebben 894 mensen een stem uitgebracht op een van de zes mensen die zich hadden gekandideerd voor de verkiezing. De overige dichters waren Flip Jonkman, Erik Langenbach, Bert te Wierik, Henk van Telgen en Bert Rodenburg. Alle dichters mochten voordat bekend werd gemaakt wie de dorpsdichter werd, nog een gedicht voordragen tijdens de live-radio-uitzending van RTV Raalte.

Een thema dat daarbij nadrukkelijk werd aangeroerd, waren de niet-brandende lantaarns in Heino. Bert Rodenburg nam de gelegenheid te baat om een ode aan de criticus uit te spreken, waarmee hij refereerde aan de kritiek van oud-Raaltenaar Coen Peppelenbos, die vanuit Friesland een literatuurlog bijhoudt waarop hij de kwaliteit van de Raalter kandidaten had bekritiseerd. Rodenburg noemde de kritiek 'balsem voor de ziel'.

,,Dierbare mentor Coen, het ga u goed

En dat u nog maar veel mag schrijven.

Onze aller- allerdiepste wens?

Laat 'ie lekker in Friesland blijven''
, aldus het slot van zijn gedicht.

Voor Katerberg was het een complete verrassing dat hij de dorpsdichter werd. ,,Ik heb nog wel even gedacht: stel je voor, ik kan het maar zo worden. Maar toen ik vanochtend hier kwam, wist ik zeker dat ik het niet zou worden. Ik was echt heel verrast. Of ik blij verrast ben, weet ik over twee jaar'', aldus Katerberg in een reactie. De dorpsdichter is benoemd voor twee jaar. Hij wordt geacht tien gedichten per jaar te schrijven.

Salland