Volledig scherm
© In een garage vond de FIOD dozen met ruim 300 kilo zeer zwaar vuurwerk. foto FIOD

Inval FIOD in Raalte: 300 kilo extreem zwaar vuurwerk gevonden

RAALTE - Bij de inval bij een ijzerhandel in Raalte heeft de FIOD dinsdagavond voor 51.000 euro aan contant geld en ruim 300 kilo zeer zwaar vuurwerk aangetroffen.

Het snelle interventieteam van de FIOD ('Dedicated Cluster Schiphol') heeft dinsdagavond samen met politie en Douane een woning en garage aan de Kanaaldijk in Raalte doorzocht. Het onderzoek begon in het kader van een onderzoek naar het witwassen van zwart geld, zo meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingen. Toen het 'geldspoor' werd gevolgd, werd in Raalte meer dan 300 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De bewoners, een man en vrouw van 33 en 29 jaar oud, zijn aangehouden.

51.000 euro
Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachten vond een geldhond van de Douane op meerdere plekken voor circa 51.000 euro aan contant geld. Dat geld is in beslag genomen, evenals munitie voor vuurwapens, horloges, computerapparatuur en een 'jammer' (een verboden zender om mobiel telefoon- en internetverkeer onmogelijk te maken). In een garage troffen de FIOD en politie het zeer zware vuurwerk aan, dat vermoedelijk afkomstig is uit Polen, Italië en Tsjechië.

Lege doos waspoeder
Aanleiding voor dit witwasonderzoek was het naar Italië versturen van een lege doos waspoeder waarin 19.500 euro contant geld zat. Maar dit pakket werd onderschept, waarna de FIOD de identiteit van de verdachte achterhaalde.

Onderzoek
Het aangetroffen vuurwerk is afgevoerd naar Domeinen. Daar wordt verder onderzoek gedaan naar de soort en de gevarenklasse van dit gevaarlijke vuurwerk. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Salland