Ben en Mariet Mekenkamp
Volledig scherm
Ben en Mariet Mekenkamp © Gerard Vrakking

Raaltenaren willen maatwerk bij snoeien en kappen bomen

HEINO/RAALTE - Meer maatwerk bij verzoeken om bomen te kappen of te snoeien. Dat is de wens van veel Raaltenaren, blijkt uit een enquête van BurgerBelangen.

,,Stop met moeilijk doen, en kom de bewoners tegemoet.'' Die oproep doet het Heinose raadslid Ben Nijboer aan het adres van de gemeente Raalte. Aanleiding is de enquête naar het gemeentelijk groenbeleid die Nijboer via zijn partij BurgerBelangen heeft gehouden. De 155 inwoners die meededen pleiten in groten getale voor beter onderhoud van openbaar groen en aanpak van aanhoudende 'meervoudige' overlast door vervanging van bomen, of gerichte snoei.

,,Raalte heeft 47.000 gemeentelijke bomen, waarvan circa 17.600 exemplaren binnen de bebouwde kom'', vertelt Nijboer. ,,Daarvan zorgen maximaal enkele tientallen bomen voor aanhoudende en meervoudige overlast. Dat is dus wat anders dan 'gewone overlast' in de vorm van bladval.'' Andere vormen van overlast zijn bijvoorbeeld toenemende schaduwvorming, wortels die bestrating opdrukken, allergische reacties door verspreiden van stuifmeel en pollen, overhangende grote takken, plakkerige substantie van bomen op tuinmeubelen, ramen en auto's, afbrekende takken bij storm, verstopte dakgoten en regenafvoeren, ontkiemende zaden en vruchten die tuin zijn ingewaaid, en steeds minder zonlicht in huis en tuin.

,,Bij het beheer en onderhoud van openbaar groen moet de gemeente meer rekening houden met de inwoners'', stelt Nijboer. ,,In tegenstelling tot het huidige beleid, waarin geldt dat gezonde bomen sowieso nooit worden gekapt, vindt het overgrote deel van de deelnemers aan de enquête dat het wel degelijk mogelijk moet zijn om een boom te kappen, bijvoorbeeld wanneer de boom te groot wordt voor de plek waarop hij staat, en/of daardoor meervoudige en aanhoudende overlast veroorzaakt. Vervanging is voor vrijwel iedereen vanzelfsprekend.''

Ook bij het snoeien moet meer rekening worden gehouden met het woongenot. ,,Uit veel reacties blijkt dat verzoeken nogal eens worden afgewezen omdat het belang van bomen lijkt te prevaleren. Diverse ouderen - die langer thuis moeten blijven wonen - gaven aan dat hun woon- en tuinplezier hierdoor worden aangetast. Bewoners vragen vaak om maatwerk, terwijl een star 'nee' het antwoord is.''

Volledig scherm
© PZC
  1. Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    Raalter knooppunt Bos bijna hamerstuk bij de Staten

    De reconstructie van het Raalter kruispunt Bos is woensdagavond bijna als hamerstuk doorgeschoven naar de agenda van Provinciale Staten voor 12 april. Alle fracties zijn het in grote lijnen eens met het voorstel om 33 miljoen euro te investeren in het ongelijkvloers maken van 'knooppunt Raalte', waar de provinciale weg N348 de spoorlijn Zwolle-Almelo en rijksweg N35 kruist. De totale investering kost 50 miljoen, waarvan het Rijk na lang Overijssels lobbyen maximaal 12,5 miljoen euro meebetaalt en de gemeente Raalte 4,5 miljoen.

Salland