article
1.2986766
APELDOORN - Hij komt al een jaar of acht naar de Apeldoornse Antiek- en Curiosamarkt. Pakt altijd alle drie markten; dit jaar slaat hij echter de laatste over.
Antiekmarkt trekt mensen van overal
APELDOORN - Hij komt al een jaar of acht naar de Apeldoornse Antiek- en Curiosamarkt. Pakt altijd alle drie markten; dit jaar slaat hij echter de laatste over.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/antiekmarkt-trekt-mensen-van-overal-1.2986766
2009-07-31T04:04:27+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2986767.1350908825!image/image-2986767.JPG
Apeldoorn,Apeldoorn - Hij Komt Al Een Jaar Of Acht Naar De Apeldoornse Antiek,flitsen
Apeldoorn
Home / Regio / Apeldoorn / Antiekmarkt trekt mensen van overal

Antiekmarkt trekt mensen van overal

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Mooie spullen van minstens vijftig jaar oud zijn te koop op de Apeldoornse antiek- en curiosamarkt die al 33 jaar lang op het Markt- en Raadhuisplein wordt gehouden. Drie keer in de zomer. foto Maarten Sprangh
  APELDOORN - Hij komt al een jaar of acht naar de Apeldoornse Antiek- en Curiosamarkt. Pakt altijd alle drie markten; dit jaar slaat hij echter de laatste over.
  Want de huur van de standplaats is verhoogd, bovendien is de laatste markt (donderdag 6 augustus) doorgaans toch minder beklant.

  Erwin Huibrechtse staat steevast op dezelfde plek. Op het Raadhuisplein, pal tegenover het terras van Café de Paris. Een dubbele kraam heeft hij er. Huibrechtse die in het Twentse Denekamp woont, verkoopt antieke klokken, vazen, tuinmeubelen maar ook kleine dingen als schilderijtjes, lijsten, asbakken.

  De verkoop loopt niet meer zo lekker als een paar jaar terug. De mensen houden de hand op de knip, weet hij. Er wordt meer afgedongen. ,,Ze vinden de prijzen al gauw te hoog.'' Zelfs de handelaren die de markt altijd in de vroege morgen afstropen op zoek naar bijzondere spullen, happen niet meer zo snel toe, ervaart Huibrechtse.

  Het waait hard op het Raadhuisplein en Marktplein. Het doek wappert maar de Denekamper heeft geen schade. Bij een buurman van Huibrechtse kegelt een vaas de kraam uit, rinkelt over het plein en is wonder boven wonder niet stuk. Het is geen slechte marktdag. De zon schijnt regelmatig, de terrassen zitten vol, er is veel volk op de been.

  De Apeldoornse VVV organiseert de markt al 33 jaar. Medewerksters Mariël de Jong en Dorret Brugman tekenen daarvoor. De eerste markt op 16 juli was met 280 kramen de drukste, gisteren stonden er 230 en op 6 augustus worden 180 standhouders verwacht. Het normale beeld. De handelaren zijn een mix van profs en hobbyisten. De kwaliteit bewaken valt nog niet mee. ,,We willen er geen rommelmarkt van maken,'' zegt Mariël. Gemiddeld trekt een markt 4000 bezoekers. Die komen, net als de standhouders, uit het hele land, zelfs uit België en Duitsland.

  Mariël sliep gisternacht slecht. ,,De hele tijd dacht ik maar: hoe zou het weer worden? Maar het pakte goed uit. Op een paar spettertjes na viel er geen regen.'' Vorig jaar heeft ze een markt om drie uur 's middags afgeblazen. ,,Er werd slecht weer voorspeld. Uiteindelijk bleven de buien weg. Dat heb je tegenwoordig met al die voorspellingen, Buienradar en zo. En je wilt toch ook niet teveel risico lopen.''

  Voor de markt van gisteren belde een standhouder af die bang was dat de harde wind zijn fijne glaswerk in gevaar zou brengen. De organisatie vergt veel werk en de marktindeling is een heel gepuzzel. In februari gaan de uitnodigingen de deur uit en tot mei kunnen mensen zich inschrijven. De meesten willen, net als 'gewone' markthandelaren, altijd op dezelfde plek staan. ,,Dat is soms lastig. Ik had een standhouder die al heel lang één markt per jaar deed. Ineens wilde hij er een tweede dag erbij. Maar wel op dezelfde plek, terwijl die plek al door een ander werd bezet. Dan moest die ander maar ergens anders gaan staan, vond hij. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet dan veel heen en weer praten. '' Mariël de Jong heeft de indruk dat gisterengoed is verkocht. ,,Je hebt altijd handelaren die mopperen. Maar het gros reageerde naar mij toe positief.''