article
1.6342511
APELDOORN/DEVENTER - De werkzaamheden aan snelweg A1 beginnen vandaag. De komende 12 jaar wordt er met man en macht gewerkt om de verkeersader tussen Apeldoorn en Twente te verbreden.
Hinder van werk aan A1 'valt mee'
APELDOORN/DEVENTER - De werkzaamheden aan snelweg A1 beginnen vandaag. De komende 12 jaar wordt er met man en macht gewerkt om de verkeersader tussen Apeldoorn en Twente te verbreden.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/hinder-van-werk-aan-a1-valt-mee-1.6342511
2016-09-05T04:56:05+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.928899.1477664793!image/image-928899.jpg
Apeldoorn,Deventer,Bouw en wonen,A1,top
Apeldoorn
Home / Regio / Apeldoorn / Hinder van werk aan A1 'valt mee'

Hinder van werk aan A1 'valt mee'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  APELDOORN/DEVENTER - De werkzaamheden aan snelweg A1 beginnen vandaag. De komende 12 jaar wordt er met man en macht gewerkt om de verkeersader tussen Apeldoorn en Twente te verbreden.
  Eerste echte verkeershinder pas volgend jaar voorjaar verwacht

  Een megaproject van 400 miljoen euro. Werkduur? twaalf jaar. Start werkzaamheden? Vandaag. Na tientallen jaren lobbyen en een paar jaar voorbereiding is het eindelijk zover: de verbreding van snelweg A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo in Twente is gestart.

  Afgelopen maanden werden de bomen in het klaverblad al gekortwiekt, nu begint het werk aan de weg. Dat is niet zonder reden. Al jaren wordt dit traject geplaagd door dagelijks oponthoud en fileleed. Wie vreest dat er de komende twaalf jaar vanwege de vele werkzaamheden alleen maar meer fileleed zal zijn, komt bedrogen uit. Althans, die voorspelling doet Rijkswaterstaat. „Natuurlijk, waar gewerkt wordt zullen mensen hinder ondervinden. Maar we proberen het zo te regelen dat de overlast in de praktijk meevalt”, zegt Jenneke Blok van Rijkswaterstaat.

  Enige hinder
  De werkzaamheden beginnen vandaag bij knooppunt Beekbergen. Maandagnacht is de verbindingsweg tussen de A1 vanuit Deventer naar de A50 richting Zwolle tussen 21 uur en 5 uur afgesloten. Het verkeer wordt met borden omgeleid. Vanaf morgen geldt er op deze verbindingsweg een maximale snelheid van 90 kilometer per uur. Rijkswaterstaat spreekt van ‘enige hinder’ voor het verkeer. Maar in de praktijk zal het meevallen, zegt Blok. „Op zo’n verbindingsweg bij het klaverblad rijden mensen vaak al rustig. Eigenlijk verandert er niet zoveel.”

  Vanaf oktober tot eind 2017 wordt er gewerkt aan de verbindingsweg (ook bij knooppunt Beekbergen) tussen de A1 vanuit Deventer naar de A50 richting Arnhem. Hier wordt ook een nieuw viaduct gebouwd. Vanaf december gelden in beide richtingen snelheidsbeperkende maatregelen, maar ook hier verwacht Rijkswaterstaat niet veel oponthoud.

  De eerste echte verkeershinder zullen reizigers waarschijnlijk pas volgend jaar voorjaar ervaren. Dan worden in beide richtingen de rijstroken tussen Apeldoorn-Zuid en knooppunt Beekbergen tijdelijk versmald. Er gelden dan snelheidsbeperkende maatregelen en zeker in de spits kan dit voor extra files gaan zorgen.

  Zodra knooppunt Beekbergen klaar is, verplaatsen de werkzaamheden zich richting oosten. Tussen 2017 en 2020 wordt de snelweg tussen Twello en Deventer en tussen Deventer-Oost en Rijssen verbreed. Pas na 2024 volgt de verbreding van het tracé tussen Apeldoorn en Twello, tussen Deventer en Deventer-Oost en tussen Rijssen en knooppunt Azelo.

  Bedrijfsleven
  Met de verbreding van de A1 gaat een lang gekoesterde wens van het regionale bedrijfsleven, de provincies en de Stedendriehoek in vervulling. Een bredere A1 maakt de regio beter bereikbaar, versoepelt de doorstroming en geeft de regio een economische impuls, is de verwachting.

  De afgelopen jaren slibde de A1 tussen Apeldoorn en Twente steeds vaker dicht. De verkeersdruk is groot en vrijwel dagelijks staan er files. Per etmaal razen er circa 40.000 voertuigen oost- en ongeveer evenveel westwaarts.

  De Foto