article
1.4726875
HOENDERLOO - Nationaal Park De Hoge Veluwe haakt in op een ontwikkeling die snel aan populariteit wint: die van natuurbegraven. Daarbij gaat het overigens alleen om het begraven van urnen as.
Natuurbegraven op De Hoge Veluwe
HOENDERLOO - Nationaal Park De Hoge Veluwe haakt in op een ontwikkeling die snel aan populariteit wint: die van natuurbegraven. Daarbij gaat het overigens alleen om het begraven van urnen as.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/natuurbegraven-op-de-hoge-veluwe-1.4726875
2015-01-22T13:59:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4316412.1397549161!image/image-4316412.jpg
Hoenderloo,Sociaal en maatschappij,Natuurbegraven,urn,De Hoge Veluwe,top,hermes
Apeldoorn
Home / Regio / Apeldoorn / Natuurbegraven op De Hoge Veluwe

Natuurbegraven op De Hoge Veluwe

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  HOENDERLOO - Nationaal Park De Hoge Veluwe haakt in op een ontwikkeling die snel aan populariteit wint: die van natuurbegraven. Daarbij gaat het overigens alleen om het begraven van urnen as.

  Lichamen kunnen niet worden bijgezet, zoals op de elf reguliere natuurbegraafplaatsen die Nederland telt. Belangstellenden kunnen zelf het plekje uitzoeken, waar de urn begraven moet worden. Overigens kan dat niet overal. Het park heeft vier gebieden aangewezen.

  Henk Beukhof, adjunct-directeur van Hoge Veluwe: ,,We bestaan volgend jaar tachtig jaar en hebben heel veel trouwe bezoekers. We krijgen uit die kring van mensen regelmatig de vraag of ze na overlijden hun as mogen laten uitstrooien in het park. Veel mensen hebben hier toch een plekje dat hen om de een of andere redenen dierbaar is.''

  Hoewel De Hoge Veluwe de mogelijkheid nog maar kort biedt, zijn er volgens Beukhof al veel geïnteresseerden. ,,Sommigen van hen zochten reeds een plek uit, anderen nemen daar de tijd voor en komen regelmatig terug om een nieuw deel van het Park te ontdekken, op zoek naar die ene bijzondere plek.'' Op de plekken waar een urn is begraven, worden geen permanente gedenktekens geplaatst. De opbrengsten uit de vergoeding voor het bijzetten in het Park worden grotendeels ingezet bij het duurzaam in stand houden van de natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De urn wordt voorzien van een chip, zodat hij ook later, als herkenningspunten als bomen verdwenen zijn, terug te vinden is. Voor het begraven van één urn vraagt het park 2900 euro.