article
1.4627609
APELDOORN - Mensen met kanker die worden goedgekeurd, tegen het advies van specialisten in. Anderen ervaren geen hulp of begeleiding en zijn gegriefd door de bejegening. Uitkeringsinstantie UWV lijkt soms weinig clementie te tonen voor mensen met kanker. Dat is strijdig met landelijke richtlijnen.
UWV zet werknemer met kanker onder druk
APELDOORN - Mensen met kanker die worden goedgekeurd, tegen het advies van specialisten in. Anderen ervaren geen hulp of begeleiding en zijn gegriefd door de bejegening. Uitkeringsinstantie UWV lijkt soms weinig clementie te tonen voor mensen met kanker. Dat is strijdig met landelijke richtlijnen.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/uwv-zet-werknemer-met-kanker-onder-druk-1.4627609
2014-11-14T22:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4264187.1395139188!image/image-4264187.jpg
Apeldoorn,Sociaal en maatschappij,zwartboek UWV,Werk,Tuchtraad,UWV,Kanker,Aanklacht,top,hermes
Apeldoorn
Home / Regio / Apeldoorn / UWV zet werknemer met kanker onder druk

UWV zet werknemer met kanker onder druk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  APELDOORN - Mensen met kanker die worden goedgekeurd, tegen het advies van specialisten in. Anderen ervaren geen hulp of begeleiding en zijn gegriefd door de bejegening. Uitkeringsinstantie UWV lijkt soms weinig clementie te tonen voor mensen met kanker. Dat is strijdig met landelijke richtlijnen.

   

  Familie van een terminale kankerpatiënt uit Ermelo overweegt nu de verzekeringsarts die de man 32 uur per week aan het werk wilde zetten, voor de medische tuchtraad te dagen. Een juridisch adviseur is eventueel bereid de familie pro deo bij te staan. De man in kwestie, Ronald van Schaik, had de ziekte van Kahler en kon zijn werk als docent bij kunstcentra in Oost-Nederland niet meer doen. Ondanks een inktzwart perspectief moest hij van UWV aan het werk. Hij tekende bezwaar aan, werd in het gelijk gesteld maar was zwaar aangeslagen door het gevecht met UWV en de onzekerheid over zijn financiën. In januari van dit jaar pleegde hij zelfmoord.

  Zwartboek
  Het verhaal over Ronald van Schaik sluit aan bij reacties in het Zwartboek UWV van de Stentor. In dat Zwartboek, aangeboden aan de Tweede Kamer, reageert een aantal mensen die met kanker te maken hebben gehad. ,,Mijn zus, die op 6 maart 2013 aan borstkanker is overleden, moest van UWV voor vijftig procent aan het werk. Terwijl ze wisten dat ze terminaal ziek was. Ik ben er nog steeds woedend over'', zegt bijvoorbeeld een vrouw uit Elburg.

  Een andere vrouw uit Elburg gruwelt nog bij de gedachte aan haar tweede bezoek aan een verzekeringsarts. Ze had net de behandeling tegen kanker achter de rug. ,,Waarop fijntjes gezegd werd dat ik dus meteen weer aan de slag kon'', aldus deze vrouw. Een Raaltese die in 2008 kanker kreeg, werd in 2012 herkeurd. Ze kon wel weer aan het werk. ,,Ik had het idee dat ze mijn hele dossier niet kenden en de verzekeringsarts targets moest halen.''

  Schrijnend
  Landelijk expert Tomas Rejda stelt vast dat het aantal schrijnende dossiers toeneemt. ,,Ik krijg ongeveer twintig klachten per jaar binnen die te kenmerken zijn als UWV-leed. In ongeveer een derde daarvan help ik een bezwaarschrift op te stellen al of niet in overleg met collega bedrijfsartsconsulenten oncologie die de dossiers dan vaak regionaal begeleiden. Een of twee keer per jaar ondersteun ik iemand in meer complexe of schrijnende dossiers door een zitting bij te wonen.''

  Beschadigend
  Dit jaar heeft hij geen zittingen bijgewoond maar wel collega bedrijfsarts-consulenten op afstand geadviseerd. ,,Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat UWV in zo'n bezwaarprocedure wel vaak de bezwaarmaker gelijk geeft. Maar dat is al met al vaak wel een erg beschadigende procedure voor patiënten die zorg over hun toekomst en financiën hebben en er ook nog in resterende tijd voor hun familie willen zijn.''

  Reactie UWV
  UWV weerspreekt de kritiek en stelt dat het aantal klachten juist afneemt, sinds UWV nadrukkelijk samenwerkt met patiëntenbelangenorganisatie NFK. Verzekeringsartsen, zo zegt UWV, opereren zorgvuldig, zeker als het (ex-)kankerpatiënten betreft. De uitkeringsinstantie investeert veel in kennisontwikkeling op het gebied van kanker en werk.

  Alle artikelen over het Zwartboek UWV

   

  ”De Stentor E-PaperGeen abonnee van de Stentor? De Stentor is ook los te koop in de winkel of kiosk. Online kan ook, tot twee weken na verschijning, met onze digitale krant