article
1.6540937
APELDOORN - Nu de belegering van de stad Mosul in Irak is begonnen, zet de Apeldoornse hulporganisatie ZOA zich ook schrap.
ZOA zet zich schrap voor vluchtelingenstroom in Irak
APELDOORN - Nu de belegering van de stad Mosul in Irak is begonnen, zet de Apeldoornse hulporganisatie ZOA zich ook schrap.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/zoa-zet-zich-schrap-voor-vluchtelingenstroom-in-irak-1.6540937
2016-10-17T17:09:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6498530.1476726321!image/image-6498530.jpg
Apeldoorn,Sociaal en maatschappij,Verovering,Irak,ZOA,Vluchtelingen,Hulporganisatie,IS,Mosul,top,hermes
Apeldoorn
Home / Regio / Apeldoorn / ZOA zet zich schrap voor vluchtelingenstroom in Irak

ZOA zet zich schrap voor vluchtelingenstroom in Irak

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   EPA
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op de rommelmarkt van de Kruiskerk in Heerde zijn dit jaar veel zelfgemaakte producten te koop voor stichting ZOA.
   Fotograaf
  APELDOORN - Nu de belegering van de stad Mosul in Irak is begonnen, zet de Apeldoornse hulporganisatie ZOA zich ook schrap.

  De stad is nu nog in handen van IS, maar een internationale coalitie probeert de stad nu op Islamitische Staat te veroveren. "Naar verwachting slaan 700.000 inwoners uit Mosul bij deze militaire operatie op de vlucht", zegt ZOA. "Eveneens wordt verwacht dat de helft van hen vlucht naar twee gebieden waar de Nederlandse hulporganisatie ZOA actief is. ZOA treft sinds de verovering van Mosul door IS in juni 2014 voorbereidingen om de honderdduizenden inwoners - die door geweld op de vlucht slaan - acute noodhulp te kunnen bieden."

  Volgens ZOA is de verwachting dat 100.000 mensen waarschijnlijk naar Erbil / Sulaymaniyah vluchten en 250.000 naar Ninewah. Dit zijn twee gebieden waar ZOA erg actief is.

  Veldwerkers
  "ZOA kan gevluchte inwoners de komende maanden zo veel mogelijk directe noodhulp aanbieden. Dit bestaat uit voedselzekerheid, onderdak en non-food items", aldus de organisatie met het hoofdkantoor in Apeldoorn. "De afgelopen twee jaar hebben onze veldwerkers in het Iraakse gedeelte van Koerdistan hiervoor voorbereidingen getroffen om een humanitaire ramp zo veel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen daardoor direct ter plaatse zijn, maar zijn daarbij uiteraard ook beperkt in de noodhulp die we voor zoveel mensen kunnen bieden. Belangrijk hierbij is echter dat onze hulp gezinnen naast voedselzekerheid ook protectie, privacy en waardigheid biedt", vertelt landendirecteur Midden-Oosten, Corine Verdoold.

  Psychologische hulp
  "Daarnaast bevat de noodhulp van ZOA in een volgende fase ook psychologische hulp voor alle zwaar getraumatiseerde mensen op de vlucht. Kinderen wordt geleerd hoe waardevol zij zijn, ondanks de immens trieste situatie waarin zij nu leven. Indien mogelijk wordt met kinderen alweer naar de toekomst gekeken door hen bijvoorbeeld lees- en rekenlessen te geven. Ouders, vooral moeders, daarentegen krijgen trainingen hoe zij trauma's bij hun kinderen ontdekken en praktische lessen over opvoeding en hygiëne. Verder hebben zij even momenten voor zichzelf, in de wetenschap dat hun kinderen in veilige handen zijn. Hiermee wil ZOA noodhulp geven aan getroffenen die zowel fysiek als mentaal verwaarloosd zijn", aldus een persbericht van de organisatie.