article
1.6416344
APELDOORN - Elke week vallen - gemiddeld - twee kinderen uit het raam of van een balkon. Nieuwbouwcomplexen blijken wat dat betreft ook al niet ‘kindproof’.
Balkon niet veilig voor kinderen
APELDOORN - Elke week vallen - gemiddeld - twee kinderen uit het raam of van een balkon. Nieuwbouwcomplexen blijken wat dat betreft ook al niet ‘kindproof’.
http://www.destentor.nl/regio/balkon-niet-veilig-voor-kinderen-1.6416344
2016-09-20T04:40:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6408824.1474201754!image/image-6408824.jpg
Apeldoorn,Sociaal en maatschappij,val,jongen,Balkon,top
Regio
Home / Regio / Balkon niet veilig voor kinderen

Balkon niet veilig voor kinderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  APELDOORN - Elke week vallen - gemiddeld - twee kinderen uit het raam of van een balkon. Nieuwbouwcomplexen blijken wat dat betreft ook al niet ‘kindproof’.

  Balkons in Nederland zijn vaak onveilig voor kinderen. Niet alleen oudere flats of appartementen, ook nieuwbouwcomplexen zijn regelmatig uitgerust met levensgevaarlijke balkons. Dat stelt KindVeiligHuis, dat gespecialiseerd is in het zo kindveilig mogelijk maken van woningen.

  Afscheiding
  „Voor de hoogte gelden regels, dat is het probleem niet”, zegt veiligheidsadviseur Bert Zanting. „Maar wij zien te vaak dat de afscheiding op een balkon bijvoorbeeld uit horizontale spijlen bestaat. Ook in nieuwbouw. En dat is levensgevaarlijk, een kind klimt er zo op.” Volgens Zanting gaat het vooral om nieuwbouw voor senioren. „Maar vergeet niet; opa en oma krijgen wel hun kleinkinderen op visite. Ook hún balkon moet kindproof zijn.”

  Zondag viel een 5-jarig jongetje in Apeldoorn van een balkon op de vierde verdieping. Hij overleefde zijn val wonderwel. De onbevangenheid van een kind zorgt ervoor dat veel kinderen die van grote hoogte vallen dat overleven. „Ze zijn ontspannen’’, weet orthopedisch chirurg Ruud van Erve uit Deventer. „Ze vallen als een slappe zak en draaien daardoor beter in hun val dan volwassenen die alles schrap zetten. Hun botten zijn bovendien veel flexibeler dan van volwassenen en breken niet zo snel.” Bij inwendig letsel aan de organen is er nauwelijks verschil tussen volwassenen en kinderen.

  Ondernemingsdrang
  Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks gemiddeld honderd kinderen in de leeftijd van 0 tot 9 jaar uit een gebouw vallen. „Ouders onderschatten de ondernemingsdrang van hun kinderen, ze zijn creatief en snel”, zegt Mieke Cotterink van VeiligheidNL. „Ook laten ouders zich snel afleiden door de telefoon of deurbel. Dan ontstaan er momenten van onoplettendheid en gaat het mis.''