article
1.5949931
RUURLO - Pas op met voorbarige conclusies over wat er gebeurd is op de boerderij in Ruurlo waar deze week 390 dode varkens zijn aangetroffen. Dat zegt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).
Vakbond over dode varkens Ruurlo: 'Pas op met te snelle conclusies'
RUURLO - Pas op met voorbarige conclusies over wat er gebeurd is op de boerderij in Ruurlo waar deze week 390 dode varkens zijn aangetroffen. Dat zegt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).
http://www.destentor.nl/regio/berkelland/vakbond-over-dode-varkens-ruurlo-pas-op-met-te-snelle-conclusies-1.5949931
2016-04-22T11:41:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5949870.1461324506!image/image-5949870.JPG
Berkelland,Ruurlo,Economie,Gezondheid,top
Berkelland
Home / Regio / Berkelland / Vakbond over dode varkens Ruurlo: 'Pas op met te snelle conclusies'

Vakbond over dode varkens Ruurlo: 'Pas op met te snelle conclusies'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De boerderij in Ruurlo waar de 390 dode varkens zijn aangetroffen, ligt afgelegen. Foto: News United/112 achterhoek-nieuws
  RUURLO - Pas op met voorbarige conclusies over wat er gebeurd is op de boerderij in Ruurlo waar deze week 390 dode varkens zijn aangetroffen. Dat zegt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

  „We weten nog niet wat daar precies aan de hand is geweest”, aldus een woordvoerster „We kunnen en willen daarom geen enkel verband leggen met de algemene situatie in de varkenshouderij. Eerst moet het onderzoek naar dit specifieke incident afgerond zijn.”

  Exces
  De NVV noemt het voorval in zijn eerste reactie een exces en spreekt tegelijkertijd met afkeuring over dierverwaarlozing. Over het effect van het nieuws <op de varkenssector als geheel wil de woordvoerster ‘helemaal niets’ zeggen. „Dit is een varkenshouder waar zich dit nu heeft afgespeeld. Als een bakker zijn vrouw vermoordt, kun je daar evenmin conclusies over de bakkerijsector aan verbinden.”

  Lage verkoopprijzen
  Niettemin blijft de economische situatie in de Nederlandse varkenshouderij voorlopig slecht. Oorzaak: lage verkoopprijzen. Bijna elk varken kost de boer meer geld dan het oplevert. Die situatie leidt al geruime tijd tot grote financiële en psychische nood onder varkenshouders. „Een grote boerderij met mooie stallen en een keurige tuin is maar het plaatje dat de mensen zien. Wat zich achter de voordeur afspeelt, weten de meesten niet. Zelfs als zo’n gezin op verjaardagen en andere feestjes blijft komen, kan er grote financiële nood zijn”, zegt Erny Bergman, melkveehoudster in Bentelo en lid van het Platform Stil Leed in het Buitengebied.

  Anoniem hulp vragen
  Het platform biedt boeren de mogelijkheid anoniem hulp te vragen. Accountants, dierenartsen en andere deskundigen staan namens het platform klaar om boeren discreet bij te staan met raad en daad. „We weten dat boeren niet snel met hun problemen te koop lopen en ook schroom hebben om die kenbaar te maken bij hun voerleverancier of bank”, zegt Bergman. „Maar er moet wel iemand zijn bij wie ze veilig met hun zorgen terechtkunnen. Dat kan bij het platform.”