article
1.6325848
ZUTPHEN/PUTTEN - Dertien leden van een internationale drugsbende staan komende dagen in Zutphen voor de rechter. Dat is gelukt na een groot onderzoek -onder codenaam 'Zilver'- naar de productie en verwerking van MDMA – een grondstof voor XTC. Onder de verdachten zitten drie mannen uit Putten.
XTC-bende staat terecht in Zutphen in Zaak Zilver
ZUTPHEN/PUTTEN - Dertien leden van een internationale drugsbende staan komende dagen in Zutphen voor de rechter. Dat is gelukt na een groot onderzoek -onder codenaam 'Zilver'- naar de productie en verwerking van MDMA – een grondstof voor XTC. Onder de verdachten zitten drie mannen uit Putten.
http://www.destentor.nl/regio/berkelland/xtc-bende-staat-terecht-in-zutphen-in-zaak-zilver-1.6325848
2016-09-01T07:01:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4973115.1433403114!image/image-4973115.jpg
Hellendoorn,Zeewolde,Almere,Zutphen,Borculo,Berkelland,Putten,Recht, misdaad en 112,drugsafval,xtc,MDMA,drugslab,top
Berkelland
Home / Regio / Berkelland / XTC-bende staat terecht in Zutphen in Zaak Zilver

XTC-bende staat terecht in Zutphen in Zaak Zilver

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZUTPHEN/PUTTEN - Dertien leden van een internationale drugsbende staan komende dagen in Zutphen voor de rechter. Dat is gelukt na een groot onderzoek -onder codenaam 'Zilver'-  naar de productie en verwerking van MDMA – een grondstof voor XTC.  Onder de verdachten zitten drie mannen uit Putten. 

  Het onderzoek met de naam Zilver begon in november 2013 na de ontdekking van een MDMA-laboratorium in Borculo. De Belgische politie had een vrachtauto onder observatie, die een grote partij chemicaliën had afgehaald. Deze chemicaliën werden uiteindelijk naar het lab in Borculo gebracht.

  Labs
  In het onderzoek dat daarop volgde, werd een laboratorium in Nederhorst den Berg ontdekt, waar op grote schaal MDMA werd geproduceerd. In Dedgum werd een laboratorium in opbouw aangetroffen. In Middelie, Kockengen en Kortenhoef trof de politie locaties aan waar vermoedelijk eerder is geproduceerd. In Putten werden twee opslaglocaties aangetroffen. In een pand in Zeewolde vond de politie MDMA en een grote hoeveelheid pillen en in een voertuig in Edam MDMA.
  In totaal zijn in dit onderzoek vele tientallen kilo’s MDMA gevonden, waarvan honderdduizenden XTC-pillen gemaakt zouden kunnen worden. In elk geval een gedeelte van de MDMA was volgens het OM bestemd voor de export.

  Verdachten
  Het OM vervolgt dertien verdachten voor betrokkenheid bij deze zaak. De hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Zwaag. Hij zit op dit moment een onherroepelijke straf uit voor drugsgerelateerde feiten. Hij staat op 5, 6 en 7 september terecht, samen met een 47-jarige man uit Hilversum.

  Putten
  Niet hoofdverdachte maar wel betrokken bij de productie zijn twee mannen uit Putten van 55 en  32 jaar oud, een 38-jarige man en een 50-jarige vrouw uit Amsterdam. Deze genoemde zes verdachten zijn volgens het OM allemaal betrokken bij de activiteiten rond meerdere opslag- of productielocaties. Het OM heeft aan deze zes verdachten ook de deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. 

  De andere zeven
  De andere zeven verdachten hebben zijdelings te maken gehad met de bende of worden met één bepaalde productielocatie in verband gebracht. Deze mannen komen uit Putten (28-jarige), Weesp (62), Amsterdam (50), Almere (38), Dedgum (77), Goes (35) en Bolonga (It, 51)    

  De rechtbank heeft de zaken vanaf 5 tot 22 september in behandeling.