article
1.6700231
ARNHEM - Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen.
Beroepsasielzoekers maken azc's onveilig met asociaal en crimineel gedrag
ARNHEM - Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen.
http://www.destentor.nl/regio/beroepsasielzoekers-maken-azc-s-onveilig-met-asociaal-en-crimineel-gedrag-1.6700231
2016-12-02T07:34:12+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5683958.1480635795!image/image-5683958.jpg
Nijmegen,Asiel,overlast,crimineel,Noord-Afrikanen,azc,onveilig,hermes
Regio
Home / Regio / Beroepsasielzoekers maken azc's onveilig met asociaal en crimineel gedrag

Beroepsasielzoekers maken azc's onveilig met asociaal en crimineel gedrag

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ARNHEM - Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen.

  Deze mensen hebben nagenoeg geen kans op een status, maar de laatste maanden zijn ze met honderden naar Nederland gekomen.

  Onhoudbaar
  In een brandbrief aan de directie stelt de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat 'de situatie onhoudbaar wordt' en dat werknemers 'hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren'. De brief vervolgt: „Daarmee komt ook de veiligheid en opvang en begeleiding van de overige asielzoekers onder druk te staan."

  Maatregelen
  De ondernemingsraad pleit voor een aparte opvang voor deze mensen met 'een sterk versoberd regime'. „De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk."

  Blowen en drinken
  Ook in asielzoekerscentra (azc's) in deze regio speelt dit probleem, zegt een werknemer die uit vrees voor ontslag niet met zijn naam in de krant wil. „De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit. En ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek. Met name vrouwelijke collega's voelen zich onveilig bij deze groep."

  Tot en met oktober dit jaar hebben volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1.743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206.

  In gesprek
  De or wil de brief, die in het bezit is van de redactie, niet nader toelichten en verwijst naar de woordvoerder van het COA. Het COA zegt de brief zeer serieus te nemen en met de or in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid.

  Aso-azc
  Eerder dit jaar kondigde Dijkhoff de inrichting van een zogenoemde 'aso-azc' aan, bedoeld voor overlastgevende asielzoekers. Het COA is nog in overleg met gemeenten om te kijken waar zo'n opvangcentrum kan komen.

  Wat vindt u?

  Asielzoekers die crimineel gedrag vertonen verdienen, net als alle Nederlanders, een eerlijk proces.

  Toon resultaten